Serier

Statsminister Mette Frederiksen holder pressemøde om coronasituationen kl. 18. Følg det her på Finans.dk.

Skandinaviske centralbanker vil styrke kriseberedskab med aftale

Corona rammer verden
Nationalbanken i Danmark har indgået samarbejde med den norske og svenske nationalbank. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Centralbankerne i Danmark, Norge og Sverige har indgået en rammeaftale om valutaswap-faciliteter. Det skal styrke det finansielle beredskab i en krisesituation og understøtte den finansielle stabilitet i regionen.

Det skriver Nationalbanken i en meddelelse.

En valutaswapaftale er en aftale mellem to centralbanker om at bytte valuta. Aftalen gør det muligt for centralbankerne at skaffe likviditet i udenlandsk valuta fra den udstedende centralbank - typisk med henblik på at stille den til rådighed for indenlandske pengeinstitutter.

Med rammeaftalen har de skandinaviske centralbanker fastlagt principperne for deres samarbejde om at udveksle swap i egne valutaer, hvis en eller flere banker i en ekstraordinær situation skulle få behov for likviditet i en anden skandinavisk valuta end hjemlandets, fremgår det af meddelelsen.

På baggrund af rammeaftalen er der indgået bilaterale aftaler om gennemførslen af valutaswaps mellem Danmarks Nationalbank og Norges Bank samt mellem Sveriges Riksbank og Norges Bank.

Der er endnu ikke en aftale på plads mellem Nationalbanken og Riksbanken, men den er på vej, skriver Nationalbanken.

I 2016 underskrev de nordiske og baltiske centralbanker en samarbejdsaftale vedrørende banker med grænseoverskridende aktiviteter og siden 2019 har Nationalbanken, Norges Bank og Riksbanken drøftet den nye rammeaftale, der komplementerer aftalen fra 2016.

BRANCHENYT
Læs også