Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Norsk økonomi er tilbage på ret kurs efter historisk rædselskvartal

Norges økonomi voksede i tredje kvartal med 5,2 pct. Dermed er økonomien tæt på at indhente halvdelen af BNP-faldet siden coronakrisens start.

Arkivfoto: Jens Dresling

Norsk økonomi er ved at rejse sig igen efter et historisk stort dyk i andet kvartal.

Norges fastlandsøkonomi, hvor landets omfattende oliesektor ikke er medregnet, voksede i tredje kvartal med 5,2 pct., hvilket var helt på linje med forventningen blandt økonomer og analytikere.

Det viser nye tal fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Til sammenligning skrumpede den norske økonomi med hele 6,3 pct. i andet kvartal, hvilket var det største fald, der nogensinde er målt, og som sendte økonomien tilbage i recessionsmørket for første gang siden finanskrisen.

Men med fremgangen i tredje kvartal er norsk økonomi godt i gang med at indhente noget af det tabte.

Norge blev ellers hårdt ramt, da coronaen for alvor ramte landet i starten af marts. Alene fra februar til april skrumpede økonomien med 11,3 pct.

»I september var lidt over halvdelen af faldet siden februar indhentet. Aktiviteten i økonomien er dog stadig knap 3 pct. lavere end før coronapandemien brød ud,« siger Pål Sletten, ansvarlig for nationalregnskabet i SSB, i en kommentar.

Ser man på de tre måneder, som udgør tredje kvartal, tegner der sig dog et mere nuanceret billede af udviklingen.

Det var især i kvartalets første måneder juli og august, at økonomien for alvor blussede op igen efter forårets nedlukninger.

I september voksede det norske bruttonationalprodukt (BNP) til gengæld kun med 0,6 pct., hvilket skyldes, at Norge, lige som store dele af det øvrige Europa, igen begyndte at mærke coronavirussen blusse op.

»Samtidig er smittetallene begyndte at stige igen i oktober og restriktionerne er blevet strammet igen. Det betyder, at norsk økonomi stadig befiner sig langt fra normalen,« siger Pål Sletten.

Fordi oliebranchen fylder så meget i den norske økonomi, medregner SSB normalt ikke olieindustrien i BNP-tallene, fordi den risikerer at skygge for den reelle udvikling.

Medregner man olie- og gasindustrien i tallene for tredje kvartal, voksede økonomien kun med 4,6 pct.

BRANCHENYT
Læs også