Økonomi

Beskæftigelsen buldrer frem

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg med 10.000 personer i september, og dermed er det fjerde måned i træk, at beskæftigelsen er gået frem.

Arkivfoto: Finn Frandsen

Det danske arbejdsmarked er ved at indhente det tabte oven på forårets coronanedlukninger, der fik beskæftigelsen til at styrtdykke med næsten 80.000 personer.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen i september steg med 10.000 personer, hvilket er den fjerde måned i træk med fremgang.

Samlet er beskæftigelsen steget med 51.092 personer siden juni, hvilket betyder, at lønmodtagerbeskæftigelsen nu befinder sig 29.000 personer under niveauet i februar lige inden coronakrisen ramte.

»Knap to tredjedele af jobtabet indhentet igen. Det er en uhørt hurtig genopretning vi har oplevet efter en uhørt dyb krise, og det er fordi, det ikke er en normal krise. Det meste fald i aktiviteten skyldtes nedlukning, og nedlukkede ting kan lukkes op igen,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Det er dog for tidligt at kippe med flaget, for fremgangen i beskæftigelsen kan være ved at ebbe ud, vurderer flere økonomer.

Årsagen er især den stigende coronasmitte på tværs af Europa og USA, der har ført til nye nedlukninger og strammere coronarestriktioner, heriblandt i Danmark.

»Skyerne over den globale økonomi i den seneste tid er blevet tungere. Det kan lægge en dæmper på fremgangen i beskæftigelsen i de kommende måneder,« siger Mathias Dollerup Sproegel, makroanalytiker i Sydbank.

Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, er enig. Han forudser, at fremgangen i beskæftigelsen vil bevæge sig i et helt andet og mere langsomt tempo de kommende måneder. Og stiger smitten i Danmark fortsat, kan fremgangen hurtigt blive vendt til et nyt fald i beskæftigelsen.

»Der venter en hård vinter, hvor fremgangen i beskæftigelsen desværre vil blive langt mindre tydelig. Stiger smitten utilsigtet meget, så det bliver nødvendigt at indføre nye restriktioner, kan et nyt fald i beskæftigelsen desværre ikke udelukkes,« siger han.

Medregnet tallene for september ligger beskæftigelsen aktuelt på 2.773485 personer herhjemme.

BRANCHENYT
Læs også