Serier

Økonomien er mindre ramt end frygtet påpeger regeringens kassemester

Corona rammer verden
Skatteminister Morten Bødskov. Foto: Mikkel Hørlyck

Tilbagegangen i dansk økonomi bliver mindre end først antaget. Det er én af hovedkonklusionerne i Økonomisk Redegørelse (ØR), som Finansministeriet har udsendt fredag formiddag.

Dansk økonomi ventes at vokse med 2,8 pct. i 2021 og 3,1 pct. i 2022 efter et fald på 3,8 pct. i år, fremgår det. I august forventede ministeriet et fald på 4,5 pct i år.

Men dagens opdaterede prognose kommer med et vigtigt forbehold:

- Det skal imidlertid understreges, at prognosen er udarbejdet før den seneste alvorlige udvikling, og at det videre økonomiske forløb fortsat vil være stærkt afhængig af, hvor effektivt det lykkes at bremse smitten, skriver Finansministeriet.

Men ifølge Finansministeriet er der udsigt til, at dansk økonomi vil være helt tilbage på benene i 2022 og ramme niveauet fra før coronakrisen, hvis den opdaterede prognose altså får ret.

- Redegørelsen viser, at dansk økonomi indtil videre har klaret sig godt igennem coronakrisen sammenlignet med mange andre lande.

- Samtidig er det dog vigtigt at slå fast, at vi netop nu står i den mest kritiske og usikre situation siden marts med en ny bølge af smitte, som må ventes at påvirke økonomien negativt, udtaler fungerende finansminister Morten Bødskov (S) i meddelelsen.

Det skønnes, at underskuddet på de offentlige finanser mindskes fra cirka 3,5 pct. af bnp i 2020 til 1,25-1,5 pct. af bnp i 2021-2022, skriver Finansministeriet videre.

I Økonomisk Redegørelse kigger Finansministeriet også på boligmarkedet. Her er konklusionen, at efter en kortvarig nedgang i marts og april er boligmarkedet tilbage sporet. Finansministeriet venter derfor "pæne prisstigninger" både i år, næste år og i 2022.

BRANCHENYT
Læs også