Serier

Virus slår tilbage: Bølge af nye restriktioner sender Europa tilbage i krise

Europa rammes igen af hårde nedlukninger, som i bedste fald udskyder opsvinget med et kvartal eller to.

Corona rammer verden
Vacciner, som her i Storbritannien, skal redde Europas opsving i 2021. Foto: Geoff Caddick/AFP

Mere smitsomme virusmutationer og skrappere restriktioner end ventet har de seneste uger smadret troen på et snarligt opsving i den europæiske og danske økonomi.

Prognosemagerne håber nu på, at vaccinationer og varmere temperaturer knækker smittekurverne hen mod sommeren og udløser et kraftigt opsving.

»Virusudbruddet er kommet langt voldsommere, og restriktionerne er blevet hårdere, end vi troede. Indtil videre er der ikke tale om en annullering af opsvinget, men en udskydelse,« siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

En lang række europæiske lande som Danmark, Tyskland, Storbritannien, Italien, Irland og Holland har de seneste dage strammet deres nedlukninger og/eller forlænget dem betragteligt.

Frankrig og Spanien er også på vej mod yderligere stramninger i takt med, at smittetallene brager op, og vaccinationsprogrammet snegler sig frem.

Den seneste udvikling vil ifølge Deutsche Bank, Danske Bank og Handelsbanken ramme de sydeuropæiske lande og Storbritannien hårdest – ligesom under forrige vinters nedlukning – og tvinge nogle af dem tilbage i teknisk recession med et fald i bruttonationalproduktet (bnp) i både fjerde kvartal 2020 og første kvartal 2021.

Norden, Holland og Tyskland ventes derimod også denne gang at glide mere smertefrit igennem, hjulpet bl.a. af et globalt opsving i industrisektoren og en større udbredelse af onlinehandel.

»Der er voldsom forskel på, hvordan denne runde af restriktioner rammer i Europa. Denne gang er det en rendyrket krise for rejse-, hotel- og restaurationsbranchen, som fylder meget i Sydeuropa,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Handelsbanken nedjusterer i sin kommende prognose således sit vækstskøn for dansk økonomis første kvartal fra en fremgang på 0,4 pct. til en tilbagegang på op mod 2,5 pct.

Kvartalet før og efter forventes dog at blive positivt.

Banken regner til gengæld med, at f.eks. Frankrig vil registrere et fald i bnp på op mod 5 pct. i de sidste tre måneder af 2020 og få endnu et blodrødt kvartal i starten af i år.

I en spritny prognose forudser Danske Bank et fald i eurozonens bnp på hele 7 pct. sidste år efterfulgt af en stigning på 4,9 pct. i år, som hovedsageligt reddes i land af en kraftig stigning i årets anden halvdel.

Banken nedjusterer også udsigten for dansk økonomi og ser nu en vækst i 2021 på kun 2,3 pct. mod et oktoberskøn på 3 pct.

»Det kan meget vel blive værre, før det bliver bedre,« skriver Chris Williamson, cheføkonom i IHS Markit, der laver de indflydelsesrige PMI-spørgeundersøgelser med indkøbschefer i alle eurozonens lande.

BRANCHENYT
Læs også