Økonomi

"Køb amerikansk"-opråb kan tvinge danske virksomheder til USA

Joe Biden skal have en klar ambition om, at offentlige investeringer i større grad skal foretages med produkter, der er fremstillet på amerikansk jord. Foto: AP/Carolyn Kaster

USA ventes fortsat at være et af Danmarks største eksportmarkeder med Joe Biden ved magten, og flere danske virksomheder priser sig lykkelig over den nyvalgte præsidents fokus på grøn omstilling.

Dog kan Bidens "køb amerikansk"-dagsorden tvinge flere danske virksomheder til at etablere produktion i USA.

Det skriver Berlingske Business.

De danske virksomheder, der de seneste år har satset benhårdt på USA, må nu indstille sig på, at det i højere grad end tidligere kan blive nødvendigt at etablere datterselskaber og produktion på den anden side af Atlanten i de kommende år.

Ifølge avisen har Biden nemlig en klar ambition om, at offentlige investeringer i større grad skal foretages med produkter, der er fremstillet på amerikansk jord.

- For nogle handler det om jura, for eksempel at man skal have adresse i USA for at deltage i et udbud. Mange danske virksomheder oplever dog også, at deres kunder i stigende grad går op i, hvilken værdi udenlandske virksomheder skaber i USA. Det betyder noget, at man kan skrive "Made in America" eller "Assembled in America" på sine produkter, siger Louis Funder, der leder Dansk Industris kontor i Washington, til Berlingske.

Jens Hjarsbech, der er seniorøkonom hos tænketanken Axcelfuture, vurderer, at selv om Danmark mister en del jobmuligheder ved etablering af produktion i USA, vil indtægter og job stadig blive skabt i hovedkvarteret, skriver Berlingske Business.

Læs også
Top job