Økonomi
BREAKING

ECB kører videre med ekstrem rente og gigantisk opkøbsprogram

Den Europæiske Centralbank (ECB) har ikke ændret på sin meget lempelige pengepolitik i denne omgang.

Christine Lagarde, chef for den Europæiske Centralbank. Foto: Bloomberg/Chris Ratcliffe

Tiden med ekstreme renteniveauer og en seddelpresse på overarbejde i Europa kommer til at vare en rum tid. Det er endnu en gang blevet mejslet i granit, efter at det såkaldte Styrelsesråd i Den Europæiske Centralbank (ECB) i dag har haft møde.

Her blev det besluttet, at ECB kører videre med sin »meget lempelige pengepolitik«, fremgår det af en pressemeddelelse.

»Dagens møde i ECB førte ikke til ændringer i pengepolitikken – det var fuldstændig i tråd med forventningerne. Oven på en række ændringer på det seneste møde i december, havde det været højest overraskende, hvis ECB allerede nu ville justere politikken igen,« skriver Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit, i en kommentar.

Det betyder, at den ledende rentesats er blevet fastholdt på rekordlave -0,5 pct. Det såkaldte Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP), som er blevet sat i gang som følge af coronakrisen, er der heller ikke blevet pillet ved. Netop PEPP blev justeret i december, hvor grænsen for opkøbsprogrammet blev hævet med 500 mia. euro. til 1.850 mia. euro.

Og dette program kommer som minimum til at køre i mere end et år frem i tid. Som det er nu, bliver programmet tidligst lukket ned i slutningen af marts 2022. Tidsrammen blev også justeret på mødet i december.

Grænsen for opkøb i det pandemiske opkøbsprogram blev også hævet med 600 mia. euro i juni 2020, så loftet på daværende tidspunkt og frem til december lød på 1.350 mia. euro.

Det oprindelige opkøbsprogram (APP), der har kørt i flere år, lyder på 20 mia. euro om måneden fortsætter også ufortrødent.

ECB understreger, at den er klar til at justere sin pengepolitik, hvis den finder det nødvendigt. Og det kan snildt komme på tale senere på året, lyder det fra Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

»Krisen har langtfra sluppet sit tag i europæisk økonomi. Derfor kan 2021 meget vel byde på en ny runde af lempelser fra ECB,« skriver han i en kommentar.

BRANCHENYT
Læs også