Serier
BREAKING

Flere vil have stikket: Vaccineskepsis falder markant

Både i Danmark og en række andre europæiske lande stiger viljen til at modtage en vaccination.

Corona rammer verden
Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Andelen af danskere, der er villige til at blive vaccineret mod coronavirus er steget.

Det viser den seneste opgørelse af danskernes holdning til vaccine fra HOPE-projektet ved Aarhus Universitet.

Det skriver DR, som fortæller, at andelen af danskere, der er villige til at modtage vaccinen nu er 87 pct mod 76 pct. i december. Og stigningen er større end forventet, siger professor Michael Bang Petersen, der er leder af projektet.

»Det er et udtryk for, at vaccinationen er kommet godt i gang, og at folk nu konkret kan se, at vaccinen virker og ikke mindst, at bivirkningerne er de forventede,« siger han til DR.

Lægemiddelstyrelsen oplyste tirsdag, at den frem til den 13. januar havde modtaget 655 indberetninger om bivirkninger ved Pfizers coronavaccine. Alle havde været enten allerede kendte bivirkninger eller bivirkninger, der ikke var alvorlige.

»De fleste indberettede formodede bivirkninger var ikke alvorlige og omhandlede hovedsageligt kendte bivirkninger som smerte ved indstiksstedet, hovedpine, utilpashed, svimmelhed og feber,« skrev Lægemiddelstyrelsen.

Danmark er ikke det eneste land, hvor holdningen har ændret sig i forhold til at blive vaccineret.

Ifølge The Guardian er villigheden også steget markant i en række andre europæiske lande.

Størst ændring er der sket i Sverige, hvor befolkningens vilje til at få vaccinestikket er steget med 21 pct siden seneste måling midt i november. Nu er 66 pct af befolkningen i landet villig til at blive vaccineret.

Storbritannien, Finland, Italien, Spanien, Frankrig, Danmark, Norge og Tyskland er med i undersøgelsen, hvor stigningerne ligger i spændet fra 8 til 21 pct.

I øjeblikket er vaccinerne fra Pfizer og Moderna godkendt af EU’s lægemiddelagentur, EMA, og det ventes af AstraZenecas bliver godkendt inden længe.

Danmark begyndte at vaccinere den 27. december og siden er ca. 3 pct. af befolkningen blevet vaccineret. Det er blandt de højeste rater på verdensplan men dog stadig langt fra Israel, der har vaccineret godt 30 pct. af befolkningen.

De kommende uger kommer vaccinationerne til at ske i et lavere tempo, da Danmark i første kvartal af 2021 får op mod 100.000 færre doser leveret end forventet.

BRANCHENYT
Læs også