Økonomi

Den amerikanske centralbank holder renten i ro

Som ventet har Federal Reserve valgt ikke at rokke ved den styrende rente i USA.

Federal Reserve Bank fører en historisk lempelig pengepolitik. Her er det centralbankchef Jerome Powell. Foto: AP/Al Drago

Onsdag aften afsluttede den amerikanske centralbank, Federal Reserve, et to dage langt møde med en melding om, at den styrende rente i USA bliver, hvor den er, i intervallet 0-0,25 pct.

Centralbankchef Jerome Powell fastholder samtidig de historiske kvantitative lempelser, og banken fortsætter opkøb af obligationer på 120 mia. dollar om måneden.

I en pressemeddelese konstaterer den amerikanske centralbank, at nøgletallene viser, at den økonomiske genopretning er gået i stå som følge af Covid-19.

»Den amerikanske centralbank forventes ikke at ændre pengepolitikken lige foreløbig. Pandemien har stadig store økonomiske konsekvenser, og det vil den blive ved med at have, indtil vaccinationerne er kommet så langt, at amerikanerne kan lægge pandemien bag os,« skriver Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank i en kommentar.

Den amerikanske centralbank vil fortsætte den lempelige pengepolitik et godt stykke tid endnu indtil inflationen tager til og ledigheden aftager, mener cheføkonom i DI, Allan Sørensen.

»Pengepolitikken kommer ikke til at stå alene i kampen for at genoprette amerikansk økonomi. Joe Biden har varslet en stor hjælpepakke på 1.900 milliarder dollars, som skal give amerikansk økonomi et tiltrængt skub fremad,« skriver han i en kommentar.

Genopretningen i den amerikanske økonomi er mere eller mindre sat på pause, konstaterer også Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Ovenpå syv måneders beskæftigelsesfremgang pegede beskæftigelsen igen svagt ned i december. Samtidig har arbejdsløsheden stabiliseret sig på et ganske højt niveau, som de seneste to måneder har ligget på 6,7 pct., påpeger han.

»Med danske briller har den amerikanske centralbank stor interesse i flere facetter. Dels påvirker centralbankens handlinger de finansielle markeder, hvor USA og den amerikanske centralbank har musklerne til indirekte at påvirke særligt de lange danske renter gennem de forbundne kar, som der er på de finansielle markeder. Samtidig har de en stor stemme på aktiemarkederne,« skriver han i en kommentar.

Renten ligger i det interval, den har været i siden marts 2020. Dengang blev renten sænket over to gange som følge af coronakrisen til det samme lave niveau som i 2008, da finanskrisen raserede.

109 af 109 adspurgte økonomer havde før meldingen ifølge Bloomberg News forventet en uændret rente.

Læs også
Top job