Økonomi

Lagarde forbereder sig på vanskelig situation efter pandemien: »Vi må ikke gentage fortidens fejl«

Formanden for Den Europæiske Centralbank mener, at 2021 bliver et genopretningens år for EU - men understreger, at enorme udfordringer venter på den anden side af pandemien.

Christine Lagarde og ECB iværksatte i starten af coronakrisen et massivt opkøbsprogram for at understøtte den europæiske økonomi. Foto: AP/Jean-François Badias

Til sommer vil det økonomiske opsving i eurozonen for alvor tage til, men de europæiske regeringer står over for en vanskelig opgave med at afvænne deres økonomier fra det seneste års hjælpepakker og anden stimulus.

Således forudsiger Den Europæiske Centralbanks (ECB) formand Christine Lagarde i et interview med den franske avis Le Journal Du Dimanche gengivet af Bloomberg.

Hun er overbevist om, at regionen vil være i stand til at komme stærkere ud af krisen og står overfor en grønnere og mere digital fremtid. På samme tid opfordrer formanden regeringerne til at klargøre deres udgiftsplaner, så ECB så småt kan begynde at udstede fælles gæld for at finansiere dem.

»Vi er fortsat overbeviste om, at 2021 bliver et genopretningens år. Det økonomiske opsving er blevet forsinket, men ikke afsporet. Folk venter naturligvis utålmodigt på det,« slår Christine Lagarde fast i interviewet.

Prognoser fra ECB peger lige nu på en vækst på 4 pct. i år, efter økonomien i eurozonen skrumpede med 7 pct. sidste år. Christine Lagarde har tillid til, at det mål nås, så længe den økonomiske stimulus ikke stopper for tidligt.

»Når pandemien er forbi, og den umiddelbare økonomiske krise er lagt bag os, vil vi stå i en vanskelig situation,« siger Christine Lagarde og tilføjer: »Vi må ikke gentage fortidens fejl ved at afskære finanspolitisk og pengepolitisk stimulus samtidig,« og at støtten skal være fleksibel og reduceres gradvist.

Her henviser hun til, at man under finanskrisen gjorde for lidt for at skabe vækst, og til dels strammede den finanspolitiske skrue for tidligt frem for at løsne den.

Christine Lagarde betegner ECB’s særlige nødopkøbsprogram til næsten to billioner euro som »passende« i størrelsen og »rimelig« i varighed og lover, at der vil blive handlet fra politisk side af, så længe euroområdet er i krise.

»Økonomierne er dernæst nødt til at lære at stå på egne ben igen uden de ekstraordinære foranstaltninger, der var nødvendige at introducere under krisen. Jeg er ikke bekymret, fordi kapaciteten til genopretning er stærk.«

BRANCHENYT
Læs også