Økonomi

Stigende efterspørgsel på boligmarkedet kan skyldes nedlukning

Efter store prisstigninger på boligmarkedet det seneste år, indikerer de nyeste tal fra 2021, at markedet kan være ved at genfinde en bedre balance.

Boligmarkedet kan være ved at genfinde en bedre balance. Foto: Jens Dresling

Corona-nedlukningerne har ikke haft sat en stopper for prisstigningerne på boligmarkedet. Alene i januar steg boligpriserne med en procent. Ifølge cheføkonom fra Sydbank, Søren Kristensen, er en del af forklaringen, at hjælpepakkerne har holdt hånden under beskæftigelsen, og det har fået krisen til at styre nogenlunde udenom de typiske boligejere.

Udbuddet over det seneste år er faldet, samtidigt med at efterspørgslen er steget. Det afspejler sig i boligpriserne.

Alene det seneste år er et gennemsnitligt hus blevet 7,6 pct. dyrere, og priserne på ejerlejligheder og fritidshuse er steget med henholdsvis 10,3 pct. og 10,9 pct., det viser tal fra Boligsiden.

Den stigende efterspørgsel på boligmarkedet kan ifølge chefanalytiker og boligøkonom hos Nykredit, Lise Nytoft Bergman, forklares ved, at nedlukningen af samfundet, som har sendt mange danskere hjem, har fået folk til at fokusere mere på deres boligforhold.

»Der er ingen, der er tjent med, at der oparbejdes ubalancer på boligmarkedet, og derfor vil det være dejligt, hvis farten går af boligmarkedet i den kommende tid i takt med, at vaccineprogrammerne rulles ud, og danskerne igen får bedre mulighed for at dyrke andre interesser end deres bolig«, siger hun.

Hos Sydbank er de endnu ikke bekymrede, men frygter, at boligmarkedet kommer ud af trit med resten af økonomien, hvis prisstigningerne fortsætter i samme tempo flere år. Det kan gøre boligmarkedet udsat og føre til store prisfald senere hen. Sydbank forventer dog, at se et lidt langsommere tempo på boligmarkedet senere på året.

Presseansvarlig hos Estate, Alexander Falck Winther, oplyser, at den gennemsnitlige liggetid på boliger er faldet med 21 pct. Dog forudser Estate også at se nogle mere stabile boligpriser i 2021.

»Selvom markedet netop nu er meget gunstigt for sælgere, vil en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel være at foretrække. Mange købere oplever en boligjagt, der er mere intens nu sammenlignet med tidligere år. De første data for boligmarkedet i 2021 indikerer dog, at markedet kan være ved at genfinde en bedre balance«, siger Falck Winther.

BRANCHENYT
Læs også