- Opdateret 15/02/2021 kl. 08:41
Nye tal giver et fingerpeg om, hvor hårdt coronakrisen ramte dansk økonomi
Danmarks bruttonationalprodukt skrumpede med 3,7 pct. i 2020, viser Danmarks Statistiks såkaldte bnp-indikator.
Coronakrisen sendte den danske økonomi ud i den hårdeste opbremsning siden finanskrisen. Det viser en foreløbig opgørelse af det danske bruttonationalprodukt (bnp) i form af den såkaldte bnp-indikator fra Danmarks Statistik.
Det danske bnp faldt med 3,7 pct. i 2020 sammenlignet med 2019, viser den foreløbige opgørelse. I nyere tid er det kun overgået af tiden under finanskrisen, hvor faldet lød på ca. 5 pct.
»Gør vi status over dansk økonomi i 2020, sidder jeg tilbage med en følelse af, at det langtfra gik så slemt som frygtet. Vi har undgået en lang og mørk økonomisk krise med massearbejdsløshed og tusindvis af konkurser,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.
»Det er en enorm lettelse, der bekræfter, at Danmark generelt er kommet fornuftigt igennem coronakrisens første fase. Det skyldes bl.a., at vi relativt hurtigt fik smitten under kontrol, og at der hurtigt blev søsat en række kompensationspakker,« lyder det videre fra Tore Stramer.
Indikatoren fra Danmarks Statistik peger på, at bnp steg med 0,6 pct. i fjerde kvartal i 2020, og stigningen er især drevet af en fremgang i industriens produktion. Stigningen skal ses i lyset af, at Danmark blev ramt af en omfattende nedlukning i december.
I Danske Bank hæfter cheføkonom Las Olsen sig også ved, at 2020 ikke blev det værste år i bnp-statistikkens historie.
»Men selv om det altså ikke er gået så galt, som det kunne have gjort, så er det stadig et meget stort tab også økonomisk. Vi regner med, at økonomien kommer sig nogenlunde helt i løbet af 2022, og at vi så kan gøre det samlede bnp-tab under coronakrisen op til cirka 300 mia. kr. eller over 50.000 kr. pr. dansker,« skriver Las Olsen i en kommentar.
»Det er et tab, der rammer os gennem mindre overskud, lavere lønstigninger og en stor regning til det offentlige, som godt nok ikke behøver blive betalt lige nu, men som stadig er penge, vi kunne have brugt til noget andet. Og så kommer ekstra sundhedsudgifter, sygdom, død, ensomhed og kedsomhed oveni,« lyder det fra Las Olsen.