Økonomi

Kina ser på eksportloft over sjældne mineraler som våben mod USA

Arkivfoto. Foto: Jens Dresling

Kinas regering overvejer at begrænse eksporten af sjældne jordmineraler, som er afgørende for fremstillingen af amerikanske F-35-kampfly og andre sofistikerede våben.

Det fortæller personer fra en regeringskonsultation ifølge Financial Times.

Det kinesiske ministerium for industri og IT foreslog i januar at begrænse eksporten af 17 sjældne jordmineraler fra Kina, som samlet set repræsenterer omkring 80 pct. af verdens forsyning.

Bagtanken er angiveligt at svække det amerikanske forsvar.

Ifølge en række topchefer i industrien har myndighedspersoner forhørt sig om, hvor hårdt en eksportbegrænsning vil ramme USA.

- Regeringen er interesseret i at vide, om USA får problemer med at udvikle F-35-kampfly, hvis Kina indfører et eksportforbud, siger en unavngiven regeringsrådgiver til Financial Times.

Kampflyene er angiveligt meget afhængige af mineralerne, og der går omtrent 417 kilo af materialet til at producere ét kampfly.

Inden Kina indfører eksportbegrænsninger bør de dog tænke sig om, advarer Zhang Rui, analytiker hos det statsstøttede konsulenthus Antaike.

Planerne risikerer nemlig at give bagslag for regeringen, hvis USA udvikler sin egen produktion af mineralerne.

USA har i løbet af de seneste måneder underskrevet kontrakter med både amerikanske og australske mineselskaber for at blive mindre afhængige af kinesiske leverandører.

BRANCHENYT
Læs også