Økonomi

Skal du have penge tilbage eller venter et skattesmæk? Skatteguiden giver dig svaret før tid

Skatteguiden er en ny app, der op til halvanden måned før tid kan give dens brugere adgang til deres årsopgørelser.

Skattestyrelsen er klar med årsopgørelsen for 2020 den 15. marts. Foto: Philip Davali

Når adgangen til årsopgørelserne officielt åbnes op for borgerne mandag den 15. marts, vil det traditionen tro formentligt få millioner af borgere til at klikke sig ind på TastSelv i samme tidsrum.

Går det som det plejer, vil mange sidde og svede i spænding over, om de skal betale restskat eller have penge retur. Men nu er en ny spiller på banen, som muligvis kan ændre den lange ventetid.

Den nye spiller er en app ved navn Skatteguiden. Op til halvanden måned før tid kan den fortælle brugeren, om der er penge på vej tilbage på kontoen eller om et skattesmæk er i vente. Det skriver Berlingske.

»Vi genererer ikke en komplet årsopgørelse, men et simpelt billede af, om man skal have skat tilbage eller skal betale restskat.«, siger bestyrelsesformand for Skatteguiden Bo Bejstrup Christensen til Berlingske.

For at få adgang til Skatteguiden kræver det, at man downloader appen, logger på skat.dk med sit NemID samt angiver Skatteguiden som sin rådgiver. Derved gives der adgang til ens personlige skatteoplysninger.

Skatteguiden har eksisteret siden 2017 og blev stiftet af Nikolai T.G. Høgskilde i 2017. Siden da har appen både modtaget støtte fra Vækstfonden og Innovationsfonden.

Hvert år har Skattestyrelsen en fast dato for, hvornår der officielt åbnes op for, at borgerne kan tjekke deres årsopgørelser. På trods af det har Skattestyrelsen de seneste år tyvstartet og åbnet op nogle dage forinden for at lette presset på systemet.

Tidsplan for årsopgørelsen 2020
  • Januar 2021: Skattestyrelsen modtager oplysninger fra fx arbejdsgivere og banker
  • Februar 2021: Skattestyrelsen samler de modtagne oplysninger og laver skatteberegninger
  • 15. marts 2021: Årsopgørelsen er klar og kan ses i TastSelv på skat.dk
  • 9. april 2021: Første udbetalinger af overskydende skat
  • 1. maj 2021: Deadline for at rette i årsopgørelsen
  • 1. juli 2021: Deadline for at udfylde oplysningsskemaet (udvidet selvangivelse)
  • 1. juli 2021: Frist for indbetaling af restskat uden procenttillæg
Kilde: skat.dk

Skattestyrelsen har dog aldrig åbnet offentligt op for årsopgørelserne så lang tid forinden, som appen gør. Selvom Skatteguiden lover at give adgang til årsopgørelsen før tid, er det dog ikke uden ventetid. Dog garanteres det, at robotterne arbejder på højtryk, og at de ikke får lov til at sove, førend de er klar med brugerens opgørelse.

I år er det særlig vigtigt at holde et vågent øje med kørselsfradraget i årsopgørelsen, oplyser Skattestyrelsen.

Coronakrisen har betydet, at mange har arbejdet meget mere hjemme end normalt. Derfor fremgår befordringsfradraget ikke automatisk af årsopgørelsen i år. Har man pendlet på arbejde i løbet af 2020, skal man derfor selv tælle, hvor mange dage man har været på arbejdspladsen og beregne fradraget på baggrund af det, oplyser underdirektør i Skattestyrelsen Karoline Klaksvig på styrelsens hjemmeside.

Læs også
Top job