Serier

Tysk økonomi viser styrke trods coronakrise

Corona rammer verden
Samlet for coronaåret 2020 svandt tysk økonomi ind med 5,3 procent. Faldet er en del mindre end det, som andre EU-lande har oplevet. Foto: Herbert Knosowski

Et opsving i eksporten og gang i byggeriet var medvirkende til, at tysk økonomi voksede med 0,3 procent i sidste kvartal af 2020 ifølge landets statistiske kontor.

Det var mere end forventet og lidt mere end end et tidligere skøn på 0,1 procents vækst i fjerde kvartal 2020 ifølge Reuters.

Samlet for coronaåret 2020 svandt tysk økonomi ind med 5,3 procent. Faldet er en del mindre end det, som andre EU-lande har oplevet.

Det skyldes blandt andet, at forbundskansler Angela Merkels regering under krisen har valgt en offensiv finanspolitik.

For første gang siden 2011 var der i 2020 underskud på den tyske stats budget. Det udgjorde et minus på 4,2 procent af den samlede økonomi.

Kristian Skriver, seniorøkonom i Danske Erhverv, ser ikke umiddelbart lyst på, hvad der vil ske i de første kvartaler af 2021.

- Når vi ser ind i første kvartal af 2021, er der desværre udsigt til, at tysk økonomi vil skrumpe. Men der vil ikke være tale om et lige så dybt fald som foråret 2020.

- Tysklands økonomi er i øjeblikket splittet over og kører i to forskellige gear. Mens serviceøkonomien er hårdt ramt af smittespredningen og restriktioner, så buldrer fremstillingsindustrien frem med stor vækst, konstaterer han.

At det går bedre for fremstillingsindustrien i Tyskland, er et gode for Danmark.

- Det er godt nyt for dansk økonomi, at den tyske fremstillingsindustri fortsat har damp på kedlerne. For Tyskland er et af vores absolut vigtigste eksportmarkeder. Cirka 100.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af at eksportere til Tyskland, påpeger Kristian Skriver.

Cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen siger, at det kommer efter et hårdt år for dansk eksport til Tyskland med et fald på ti procent. Det betød, at USA overtog rollen som Danmarks vigtigste eksportmarked.

- Starten på 2021 ser desværre ikke lovende ud, da tyskerne har omfattende nedlukninger, der især bremser aktiviteten i servicesektoren. Nedlukningen betyder at økonomien formentlig vil køre baglæns i første kvartal, siger Allan Sørensen.

BRANCHENYT
Læs også