Økonomi

Danmark slap billigere end frygtet: Så hårdt ramte coronakrisen økonomien

Det danske bruttonationalprodukt faldt med 3,3 pct. i 2020, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Dermed klarede økonomien sig ikke helt så skidt som frygtet.

Foto: Jens Dresling

Den danske økonomi kom bedre igennem coronaåret 2020 end først frygtet. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Fjerde kvartal sluttede med en vækst i bruttonationalproduktet (bnp) på 0,6 pct., og med en opjustering af væksten i den første halvdel af 2020, viser de foreløbige tal, at væksten for hele året endte på minus 3,3 pct.

»Det er en god nyhed, for det betyder, at dansk økonomi blev mindre ramt af krisen, end vi tidligere har troet,« skriver Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Den såkaldte BNP-indikator gav i midten af februar en indikation af, at væksten i 2020 ville ende på minus 3,7 pct. Men nu lyder tallet for 2020 altså på minus 3,3 pct.

Det svarer til et produktionstab på 71 mia. kr., lyder det fra Nordea, hvor man også hæfter sig ved, at Danmark klarede sig bedre end ventet.

»Det er dog ikke desto mindre det næststørste fald i nyere tid, kun overgået af udviklingen under finanskrisen,« skriver Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Under finanskrisen faldt bnp med 4,9 pct.

I Nordea bemærker man også, at euroområdet oplevede et fald i bnp på 0,6 pct. i fjerde kvartal. I nabolandene Tyskland og Sverige endte bnp-væksten i det sidste kvartal af 2020 på 0,1 pct. og 0,5 pct.

»Set i et internationalt perspektiv var udviklingen tilfredsstillende,« skriver Helge J. Pedersen.

Det nye tal er ikke kun bedre end den tidligere opgørelse fra BNP-indikator. Det er også markant bedre end de prognoser, der kom i løbet af 2020. I maj ventede Finansministeriet et fald i bnp på 5,3 pct., og fra IMF lød det, at bnp kunne dykke med 6,5 pct., påpeger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

»Hvis BNP var faldet med 6,5 pct. i stedet for 3,3 pct. i 2020, ville det have reduceret bnp med yderligere 69 mia. kr. svarende til 11.750 kr. pr. dansker. Det viser med al tydelighed, at dansk økonomi har undgået et massivt økonomisk tilbageslag med massearbejdsløshed og tusindvis af konkurser. Det skyldes bl.a., at vi relativt hurtigt fik smitten under kontrol og at der hurtigt blev søsat en række kompensationspakker,« skriver Tore Stramer.

I Dansk Industri peger man på, at begyndelsen af 2021 vil byde på et fald i væksten.

»Vi har haft en meget omfattende nedlukning i de første to måneder af 2021. Selv om der åbnes lidt mere op på mandag, så byder marts også på mange restriktioner. Dansk økonomi er kastet ud i en ny nedtur her i første kvartal,« skriver Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.

Læs også