Økonomi

»Brandærgerligt«: For første gang i otte måneder er ledigheden steget igen

Ledigheden steg med 1.300 personer i januar, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Foto: Janus Engel

Coronakrisen har igen sat spor på det danske arbejdsmarked. For første gang i otte måneder steg ledigheden fra december til januar, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Effekten er dog milevidt fra nedlukningen i foråret, da ledigheden i januar steg med 1.300 personer til 126.700.

»Det er brandærgerligt, at de seneste mange måneders fald i ledigheden nu er brudt. Men det bliver alene ved ærgrelsen og er ingen katastrofe. Stigningen i januar er af relativt begrænset karakter og tilmed i en tid med høj smitte og nedlukning,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Blandt økonomerne er der enighed om, at det er nedlukningen af samfundet i december, der har ført til en stigning i ledigheden. I Danske Bank vurderer man, at virksomhederne har gjort, hvad de kunne for at holde fast på de ansatte.

»Set i lyset af, hvor meget der er lukket ned, må man faktisk sige, at det er billigt sluppet med en så lille stigning i ledigheden,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Da samfundet lukkede ned i foråret 2020, resulterede det på tre måneder i, at ledigheden steg med ca. 54.000 personer. I takt med at restriktionerne blev lempet og hverdagen så småt vendte tilbage, faldt ledigheden fra juni til december med 32.000. Med dagens tal betyder det, at ledigheden siden coronakrisens begyndelse er steget med ca. 23.000.

»Stigningen i arbejdsløsheden er indtil videre en dråbe i havet sammenlignet med situationen sidste forår,« konstaterer Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation.

I Danske Bank forventer man, at ledigheden vil begynde at falde i takt med, at der bliver lempet på restriktionerne. Det vil dog tage en rum tid, inden puklen af arbejdsløse er helt væk.

»Som vi så det sidste år, går det langt hurtigere med at genoprette beskæftigelsen efter en coronanedlukning, end det gør efter en normal økonomisk krise som for eksempel finanskrisen. Men det er alligevel vores forventning, at vi skal ind i 2022, før vi kan komme helt tilbage til en arbejdsløshed som før coronakrisen,« lyder det fra Las Olsen.

BRANCHENYT
Læs også