Økonomi

Boligmarkedet i brand: Ny måling peger på stærkt stigende boligpriser

Danskerne er nu overbeviste om, at boligpriserne fortsætter opad, viser ny måling. Det kan puste endnu mere ild i boligmarkedet, trods de seneste rentestigninger, mener en ekspert.

Der er ikke udsigt til, at boligmarkedet sætter farten ned foreløbigt.

Det indikerer en ny måling lavet for Realdanias Boligøkonomisk Videncenter blandt 1.117 danskere fra slutningen af januar til midten af februar.

»Målingen indikerer, at det prispres, der er nu, vil fortsætte. Vi havde ellers troet, at det ville dø ud. Men vi er midt i det nu,« siger Curt Liliegreen projektdirektør hos Boligøkonomisk Videncenter.

Interessen for boligmarkedet blandt de adspurgte i målingen er så stærk, at den ifølge Curt Liliegreen nemt kan overskygge de stigende boligrenter og genåbningen hen over foråret.

»Mit bud er, at dette ikke er overstået lige med det samme. Verden bliver ikke normal i sidste halvdel af 2021. Men det bliver den nok i 2022. Spørgsmålet er så, om man skal have et decideret prisfald. Det mener jeg ikke, at man kan afvise,« fortsætter han.

I forhold til målingen fra november lægger folk nu endnu mere vægt på prisudviklingen de seneste måneder og ejendomsmæglernes annoncer og udtalelser, mens nyheder om økonomiske problemer og de økonomiske eksperter har sværere ved at fange folks opmærksomhed.

Målingen, der første gang blev lavet i 2010, viser bl.a. også, at danskerne er mere overbeviste end nogensinde om, at priserne nu er inde i en positiv udvikling.

Flere end tidligere holder også øje med priserne, flere søger aktivt bolig, flere overvejer at handle, og flere tager kontakt til professionelle.

»Hele den fascination af boligen, som vi også så for 15 år siden, kan godt være en lille smule farlig. Alt tyder dog på, at det fortsætter et stykke tid endnu. Så er spørgsmålet om, hvor brat og hurtigt det lander,« siger Curt Liliegreen.

Målingen falder fint i tråd med de seneste tal for aktiviteten i den landsdækkende ejendomsmæglerkæde Home, hvor antallet af fremviste huse, ejerlejligheder og sommerhuse det seneste år ifølge Danske Bank er steget henholdsvis 48 pct., 72 pct. og 117 pct., korrigeret for sæson.

Priser på de lejligheder, som boligkædens solgte i februar, bøjede lidt af. Men det er ifølge Bjørn Tangaa Sillemann, økonom hos Danske Bank, for tidligt at konkludere noget på.

»Det ser stadig hektisk ud. Det er bare gået hurtigere og hurtigere det sidste halve år. Vi slår nærmest rekord hver måned i forhold til interessen for boliger,« siger Bjørn Tangaa Sillemann.

Den officielle boligstatistik fra Danmarks Statistik løber kun til udgangen af 2020.

Her steg huspriserne ifølge Nordea 7,7 pct. fra 4. kvartal 2019 til 4. kvartal 2020. Lejlighedspriserne steg med 8,9 pct., og sommerhuspriserne med hele 14,1 pct.

Læs også
Top job