Økonomi

Industriproduktionen i Danmark viste positive takter i januar og steg

Brancher som kemi og medical noterede fald i januar. Foto: Reapplix

Den danske industriproduktion steg med 2 pct. i januar i forhold til måneden før.

Det oplyser Danmarks Statistik.

Ud af de 12 branchegrupper steg kategorierne elektronikindustri samt møbler og anden industri mest.

Mens tekstil- og læderindustri var blandt de brancher, der klarede sig dårligst. Her er dog tale om en meget lille branche.

Men også større brancher som kemi og medicinal noterede fald i januar, fremgår det.

- Brancherne kemisk industri og olieraffinaderier samt medicinalindustri havde et fald i produktionen på henholdsvis 14,9 pct. og 6,2 pct. i januar 2021, skriver Danmark Statistik videre.

De nye tal indikerer at danske virksomheder står stærkt mener Nykredits cheføkonom.

- Dansk industri har i høj grad rystet krisen af sig. Selv når man ser bort fra medicinalproduktionen, som var med til at holde hånden under industrien under krisen, så er den danske industriproduktion på niveau med før coronakrisen, skriver cheføkonom i Nykredit, Troels Kromand Danielsen, i en kommentar.

Han fremhæver, at industrien ikke har været påvirket af nedlukningen i denne omgang, og at sektoren er begunstiget af, at forbrugerne køber flere varer, mens tjenesteydelserne er begrænset på grund af nedlukningen.

- Ordrebøgerne er fulde, og mens produktionskapaciteten i foråret var underudnyttet, så er der nu flere virksomheder, der melder om for lav produktionskapacitet og mangel på arbejdskraft end før krisen, skriver Troels Kromand Danielsen.

Cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen fremhæver også, at de danske industrivirksomheder havde travlt i januar. Det indikerer en god start på året for dansk økonomi, men det er desværre blot et skønmaleri, mener han.

- Det indikerer isoleret set, at der har været fremgang i dansk økonomi i januar. Det er dog næppe tilfældet, når vi kigger på hele økonomien. I stedet er industriproduktionen et spejlbillede af vores iver efter at købe fladskærme og møbler, mens andre dele af økonomien er lukket ned, skriver Søren V. Kristensen.

BRANCHENYT
Læs også