Økonomi
BREAKING

ECB holder fast i ekstrem rente og sætter mere fart i opkøbsprogram

Den Europæiske Centralbank (ECB) har lavet en justering i sin meget lempelige pengepolitik i denne omgang.

Christine Lagarde står i spidsen for Den Europæiske Centralbank. Foto: Bloomberg/Chris Ratcliffe

Den Europæiske Centralbank (ECB) kører ufortrødent videre med sit pengepolitiske eksperiment, og der er ikke udsigt til, at tiden med en lempelig pengepolitik stopper foreløbigt.

Det står klart efter dagens møde i ECB’s såkaldte Styrelsesråd, der fastsætte pengepolitikken i eurozonen.

Den ledende rentesats ligger fortsat på rekordlave minus 0,5 pct., og det opkøbsprogram, som med navnet Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) blev iværksat under coronakrisen, kører også videre. Men her bliver der nu ændret en smule, så der i de kommende måneder bliver skruet op for opkøbene.

»På baggrund af en fælles vurdering af finansieringsforholdene og inflationsudsigterne forventer Styrelsesrådet, at opkøbene under PEPP i det næste kvartal bliver gennemført i et betydeligt højere tempo end i de første måneder af året,« lyder det i en erklæring fra Styrelsesrådet.

Programmet har et øvre loft på 1.850 mia. euro. Det blev i december 2020 hævet med 500 mia. euro. Programmet bliver tidligst lukket ned i slutningen af marts 2022.

»Styrelsesrådet vil opkøbe fleksibelt og på markedsvilkår og med henblik på at forhindre en stramning af finansieringsforholdene, som ikke bidrager til at modvirke pandemiens negative effekt på den ventede inflationsudvikling,« lyder det videre fra Styrelsesrådet, der erklærer sig parat til at justere på sine pengepolitiske knapper, hvis det skulle være nødvendigt.

I Nykredit kalder chefstrateg Frederik Engholm justeringen af opkøbsprogrammet for en overraskelse.

»For markederne er det en ganske positiv historie. Obligationsmarkedet har altså udsigt til yderligere støtte på kort sigt og det kan presse obligationskurserne op og renten ned. Og aktiemarkedet kan generelt godt lide de lave renter og den ekstra likviditet i markedet,« skriver chefstrategen i en kommentar.

Det oprindelige opkøbsprogram (APP), der har kørt i flere år, lyder fortsat på 20 mia. euro om måneden. Dette program kører også ufortrødent videre.

BRANCHENYT
Læs også