Økonomi

Ekstraordinære store opsparinger har gjort danske aktier og investeringer populære

Danske privatinvestorer har på to måneder købt op i fonde for mere end 20 mia. kr. Den stigende købelyst kan tyde på, at det ikke kun er en kortvarig tendens.

Danskerne interesserer sig for aktier og investeringer som aldrig før. Foto: Finn Frandsen

I 2020 investerede danskerne som aldrig før i aktier. Sidste år blev der tilført midler til danske detailfonde for 84 mia. kr., hvilket var det højeste beløb i 15 år. Den store interesse for at handle med aktier er fortsat ind i 2021, og nu viser nye tal fra Finans Danmark, at nettokøbet i danske detailfonde, alene i januar og februar, var på 20,4 mia. kr.

Allerstørst har interessen været for aktiefondene, som i løbet af årets to første måneder havde et nettokøb på 8,3 mia. kr.

»Opsvinget på aktiemarkederne, der er kommet efter kursfaldene i starten af coronakrisen, har sammen med ekstraordinære store opsparinger skabt en masse opmærksomhed omkring aktier og investeringer. Men den store investeringslyst blandt danskerne i starten af 2021 kan være en tidlig indikator på, at vi ikke kun ser en kortvarig tendens,« oplyser investeringschef Kåre Valgreen, Investering & Opsparing i Finans Danmark.

Nedlukninger og anbefalede udrejseforbud har været med til at begrænse, hvad folk har kunne bruge deres penge på det sidste års tid. Mange har derfor fået flere penge mellem hænderne, der er er blevet til store opsparinger, som man har valgt at investere i aktier.

Værdien af danske lønmodtagere og pensionisters aktiebeholdning steg med 59,4 pct i 2020, det viser tal fra Danmarks Statistik.

Kigger man alene på rene aktiefonde, viser tallene, at fonde, der investerer specifikt i danske aktier har været mest populære i januar og februar. Med et rekordstort nettokøb på 3,3 mia. kr. i løbet af årets to første måneder, står de for 40 pct. af nettokøbet i aktiefondene, mens udenlandske aktier udgør 60 pct.

»Flere danskere har det seneste år fået øjnene op for mulighederne ved at investere, og det er sandsynligt, at de vil fortsætte med at investere mere end før coronakrisen. Det vil være positivt for både den enkelte dansker og samfundet som helhed,« siger Valgreen.

I takt med at interessen for at handle med aktier er steget, er flere kvinder også begyndt at investere, selvom mændene stadig er i overtal, det skriver Dansk Aktionærforening.

Læs også
Top job