Økonomi

Private investorer er væltet ind på aktiemarkedet i USA - nu er de måske langsomt på vej væk igen

Nye tider kan være på vej på aktiemarkedet, efterhånden som coronakrisen nærmer sig en afslutning, og private investorer ikke længere har tid til at handle aktier, mener analytikere.

Artiklens øverste billede
Store bevægelser har de seneste måneder præget aktiemarkedet, hvilket ifølge analytikere blandt andet har skyldtes tilgangen af private investorer. Foto: Richard Drew / AP

Private amerikanske investorer er flokkedes til aktiemarkedet over det seneste år, men efter flere måneder med et volatilt marked og små skridt mod den anden side af coronakrisen, er de måske på vej væk igen.

Det skriver The Wall Street Journal.

Handelsaktiviteten fra private investorer hos flere af de største platforme er ifølge mediet bremset op de seneste uger. På tværs af industrien er der også sket et fald i antallet af besøgende, og den tid de bruger på platformene.

Billedet er dermed markant anderledes sammenlignet med de seneste par måneder, hvor de private investorer har gjort deres indtog på aktiemarkedet og kastet penge efter aktier og optioner, hvilket har ført til enorme bevægelser.

Specielt i januar sprang millioner af mindre investorer ind i aktiehandel, da Gamestop-aktien oplevede et kæmpe skub i et historisk ”short-squeeze”. Det førte til, at aktieapps strøg til tops på både App Store og Google Play, og platforme som Robinhood og Etoro oplevede nedbrud pga. interessen.

Analytikere udtaler til Wall Street Journal, at den faldende handel måske er et resultat af en øget volatilitet i vækstaktier. Siden det amerikanske Nasdaq-indeks nåede et rekordniveau i midten af februar, er de private investorers favoritaktier – Tesla, Nio og Apple – faldet mere end 9 pct.

»Som enhver investor vil du ikke smide nye penge ind i et marked, der ikke har en klar katalysator til at løfte aktierne 5 til 10 pct.,« siger Viraj Patel, der er global makrostrateg hos analysefirmaet Vanda Research, til Wall Street Journal.

Til sammenligning steg det amerikanske eliteindeks S&P 500 i sidste uge med 7 pct. og nåede nye rekordhøjder, hvilket til dels er drevet af et skift fra vækstaktier til cykliske aktier i den finansielle og industrielle sektor.

Det er vel at mærke den type aktier, der ofte ser stigninger i opgangstider, men historisk set ikke er populære hos private investorer.

Analytikere og eksperter har længe spekuleret i, hvad der har ført til den øgede interesse fra de private investorer, og hvordan de har været med til at påvirke markedet, siden coronakrisen brød ud i marts sidste år.

Langt de fleste mener, at de amerikanske hjælpepakker, som har sendt milliarder af dollars i form af checks ned i de privates lommer, har gjort investorerne mere risikovillige og fået dem til at investere dele af pengene.

Forventningen var derfor også, at den seneste økonomiske stimuli, som blev godkendt af USA’s præsident Joe Biden i starten af marts og betød, at hver amerikaner fik en check på 1.400 dollars, ville puste til investor-ilden.

Men det er tilsyneladende ikke sket, og tal fra Vanda Research viser, at de private investorers opkøb af aktier for nylig nåede det laveste niveau i år.

På samme tid viser data fra Deutsche Bank Research, at de mindre investorer på det seneste er begyndt at holde sig væk fra optioner.

Parag Thatte, der er strateg hos den tyske storbank, mener, at det delvist skyldes, at folk er begyndt at gå mere ud og ikke har tid til at handle aktier.

»Om så man måler på stigningen i flypassagerer, restaurantreservationer eller brugen af Apple Maps, går alt op,« siger han til Wall Street Journal.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.