Serier

Europæiske aktier fravalgt under pandemien: Nu risikerer de også at tabe kampen om opsvinget

Mens Europa fumler rundt med vacciner og nedlukninger på andet år, stryger USA derudaf. Det har ramt markedets lyst til europæiske aktier.

Corona rammer verden

Europæiske aktier tabte terræn til både globale og amerikanske aktier sidste år. Nu risikerer de trods gunstige forhold igen at falde agterud i år, vurderer bl.a. amerikanske Citigroup, schweiziske UBS og Nordea.

»Mange har været positive på de europæiske aktier siden november, men jeg køber den ikke. Man snakker stadig om, hvor dybe spor pandemien vil sætte i Europa. I USA snakker man om det modsatte. Der er spørgsmålet, hvor kraftigt opsvinget bliver,« siger Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea.

De gentagne og hårde nedlukninger i Europa under pandemiens første år ramte områdets mange banker og industriselskaber – som fylder omtrent 31 pct. af det brede MSCI Europe-indeks.

Det holdt indeksets afkast til kun 5,6 pct. sidste år mod en gevinst på 16,5 pct. i MSCI World.

MSCI USA blev båret frem til en stigning på hele 21,4 pct. af kraftige kursgevinster i landets store teknologiselskaber, som tegner sig for omtrent 28 pct. af indekset.

Mod slutningen af året stod det dog klart, at vacciner kunne bane vejen for en kraftig genopretning i år.

Kurserne på de europæiske selskaber, som traditionelt gør det godt under økonomiske opsving, begyndte at rykke.

Hidtil i år er det europæiske indeks steget 9,5 pct., mod 8,5 pct. og 7,5 pct. for henholdsvis det amerikanske og globale indeks målt i dollars.

Men de seneste uger, just som bevægelsen ifølge bl.a. Nykredit burde være accelereret, er de europæiske aktiers forspring skrumpet.

Citigroup valgte forleden en ’undervægt’ på europæiske aktier – og anbefaler dermed investorer at eje færre end normalt – mens Nordea har sænket sin anbefaling på aktierne til ’neutral’. Begge har i stedet valgt en ’overvægt’ på amerikanske aktier.

»Det amerikanske marked ser dyrere ud, men finanspolitisk støtte og en succesfuld vaccineudrulning burde løfte både økonomien og virksomhedernes indtjeninger. Samtidig ser europæiske aktier ikke længere så billige ud i vores optik,« skriver Robert Buckland, chefstrateg hos Citigroup.

Europæiske aktier satte tempoet ned, i takt med at en ny bølge af virus skyller ind over kontinentet, og mange lande falder bagud i deres vaccineudrulning.

Den 8. april havde briterne og amerikanerne ifølge UBS vaccineret hhv. 27,5 pct. og 25 pct. af sin befolkning, mens Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien alle lå mellem 9 og 10 pct. EU-landene vil ifølge banken kun have vaccineret godt 51 pct. af sin befolkning ved årets udgang mod 85 pct. i Storbritannien.

Samtidig taber man ifølge Citigroup, UBS og Nordea nu også kapløbet til USA om at yde finanspolitisk medvind til opsvinget – og misser dermed måske chancen for at sætte gang i en langvarig vækstperiode.

I USA har man siden december vedtaget to tiltag, der sender omkring 14 pct. af landets bruttonationalprodukt tilbage ud i økonomien. En tredje pakke til omtrent 5 pct. af bnp er til forhandling.

Til sammenligning ligger tiltag i mange europæiske lande på langt under halvdelen af det niveau. En 750 mia. euro stor hjælpepakke fra EU er stadig omgærdet med usikkerhed, og der er et år efter dens vedtagelse ikke udbetalt midler fra den endnu.

Hos Nykredit er man ifølge chefstrateg Frederik Engholm også bekymret over udviklingen, men står stadig fast på, at europæiske aktier vil klare sig bedst, når regningen for 2021 og 2022 bliver gjort op.

»USA er meget længere fremme på alle områder, og den divergens er desværre blevet forværret på det seneste. Men fordi der er så mange banker og industriselskaber i Europa, så tror vi, aktiemarkederne her kommer stærkt igen og vil klare sig bedre end de amerikanske det næste år til halvandet,« siger Frederik Engholm.

Læs også
Top job