Ballade om vaccinerne sender ny usikkerhed ind i dansk økonomi
Bedst som vi troede, at det kørte godt for vaccinationer og genåbninger både ude og hjemme, så sender den seneste uges meldinger ny usikkerhed ind i dansk økonomi.
Skuffende nyheder om vaccinerne fra Astrazeneca og Johnson & Johnson øger sammen med positive meldinger fra Pfizer udfaldsrummet for dansk økonomi betragteligt i år.
Det viser nye beregninger foretaget for interesseorganisationen DI af konsulenthuset Oxford Economics.
»En hurtigere udrulning af vaccinerne i hele verden kan betyde, at væksten herhjemme kan blive dobbelt så høj som ventet i år. En langsom udrulning og lav vaccineeffektivitet kan dog føre til dansk nulvækst,« siger Allan Sørensen, cheføkonom i DI.
Den seneste uge har budt på vigtige nyheder om tre af de vacciner, som dominerer vaccineprogrammerne på mange af vores markeder.
Selvom Danmarks beslutning om at se bort fra vaccinen fra Astrazeneca kun sætter det danske vaccineprogram tilbage med et par uger, så lægger den ifølge eksperter pres på andre lande for også at neddrosle deres brug af vaccinen.
Debatten herhjemme kan også puste liv i vaccineskepsis andre steder.
Johnson & Johnsons beslutning om at stoppe udrulningen af sin vigtige vaccine, der bygger på samme teknologi som Astrazenecas, er ifølge Danske Bank endnu værre. EU stod f.eks. til at få 55 mio. doser af denne vaccine allerede i andet kvartal.
»Beslutningen om at stoppe med Astrazeneca-vaccinen i Danmark flytter næppe meget ved årets økonomiske nøgletal, men hvis vi heller ikke bruger Johnson & Johnson-vaccinen, stiger risikoen for et nyt tilbageslag,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.
»Der skal ikke gå ret meget mere galt, før vi kan risikere at få en ny omgang nedlukning til efteråret,« fortsætter han.
På den positive side sagde en anden vigtig vaccineproducent, Pfizer, dog også forleden, at man havde fået mere gang i produktionen. Nu kan man levere op mod 50 mio. flere doser end ventet til EU i andet kvartal, lød det.
I sit hovedscenarie venter DI og Oxford Economics, at vaccinationsprogrammerne kører videre nogenlunde som planlagt. Det vil gøre en betydelig - og varig - lempelse af restriktionerne på mange af vores markeder mulig i løbet af dette kvartal. Det vil også betyde, at den danske genåbning ikke må rulles tilbage af et stærk stigende antal indlæggelser.
Den øgede aktivitet vil give en vækst i det danske bruttonationalprodukt (bnp) på omtrent 2,1 pct. for året som helhed, vurderer man.
Hvis vaccinationsprogrammerne dog rammes af yderligere forsinkelser, eller hvis de viser sig at være mindre effektive mod nye virusvarianter end ventet, så må man forlænge restriktionerne - eller genintroducere dem herhjemme.
Det scenarie har lige nu en sandsynlighed på 20 pct. og kan ifølge Oxford Economics sende den danske vækst helt ned på kun 0,4 pct. i år.
Det modsatte scenarie - som stadig også vægter 20 pct. - hvor f.eks. leverancer fra Pfizer bevirker, at vaccinationsprogrammer mange steder kan sætte farten op, det kan give vækst på næsten 4 pct. i år.
Lige nu er der stadig skrappe restriktioner på plads på mange af vores markeder, som holder deres økonomier tilbage - og dermed også begrænser den danske vækst via eksporten.
Restriktionerne er ifølge DI kun lempet en smule over de seneste måneder, og den seneste udvikling i eksempelvis Belgien, Norge, Tyskland og Polen peger i retning af flere og ikke færre restriktioner den næste måneds tid, vurderer man.
»Selvom vi er langt, og det tegner lyst, så er der stadig mange restriktioner i effekt på tværs af lande. Desværre har vi set en bevægelse over mod det mere negative scenarie på det seneste,« siger Allan Sørensen.