Økonomi

Nu skrumper arbejdsløshedskøen for første gang i år

Ledigheden falder for første gang i år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Flere økonomer forventer, at vi vil se endnu bedre tal for arbejdsmarkedet de kommende måneder i takt med at coronarestriktionerne bliver lempet.

Arkivfoto: Lars Krabbe.

Efter to måneder med stigende arbejdsløshed har det danske arbejdsmarked standset blødningen.

Nye tal fra Danmark Statistik viser, at bruttoledigheden i marts lå på 128.600 personer, hvilket er et fald på 1.800 personer i forhold til måneden før.

Samtidig er det første gang i år, at ledigheden falder efter mindre stigninger i januar og februar, hvilket i høj grad kan tilskrives coronanedlukningerne.

»Det er en god nyhed, at vi allerede i marts så et fald i arbejdsløsheden, for det var en meget begrænset genåbning, vi havde der. Udviklingen blev givetvis hjulpet godt på vej af travlhed i blandt andet byggeriet. Vi skulle gerne se nogle markant bedre tal i april og maj, når der for alvor skal ansættes folk til for eksempel restauranter igen,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar til tallene.

I procent betyder tallene, at ledighedsprocenten faldt fra 4,6 pct. til 4,5 pct. fra februar til marts.

Samtidig er ledigheden i januar og februar blevet nedjusteret med 2.000 personer, hvilket betyder, at ledigheden nu kun 3.100 personer højere sammenlignet med december 2020 inden den seneste runde af nedlukninger.

Til sammenligning steg ledigheden med omkring 50.000 personer under den første nedlukning for et år siden.

»Med dagens ledighedstal er det tydeligt, at arbejdsmarkedet i denne omgang har været væsentligt mere modstandsdygtigt i forhold til nedlukningen i foråret sidste år,« siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken, i en kommentar.

Da arbejdsmarkedet var hårdest ramt i maj sidste år, lå ledighedsprocenten på 5,6 pct. Til sammenligning lå den på 3,7 pct. inden coronaen ramte Danmark i februar 2020. Omregnet i personer betyder det, at der nu 25.000 flere arbejdsløse end i februar 2020.

Jes Asmussen mener ligesom Las Olsen, at de kommende måneder vil byde på endnu større fremgang på arbejdsmarkedet.

»Med den yderligere genåbning i april er der udsigt til, at ledigheden vil fortsætte med at falde hen over foråret,« siger han.

Læs også