Økonomi

Særdeles stærke økonomiske data fra USA, men inflationen stiger

Foto: Washington Post/Katherine Frey

Der har været offentliggjort nøgletal fra USA store bededag. Og der er generelt tale om særdeles stærke økonomiske data hele vejen igennem.

Den personlige indkomst i USA i marts udviklede sig ikke bare stærkere end ventet, men i det stærkeste tempo siden slutningen af 1940’erne.

Indkomsten steg ifølge data fra den amerikanske regerings analyseinstitut, Bureau of Economic Analysis, 21,1 pct. i marts.

Analytikerne havde ventet en indkomststigning på 20,3 pct. på baggrund af den amerikanske regerings udpumpning af ”helikopterpenge” på 300 mia. dollar.

I februar faldt indkomsten 7,0 pct.

Udpumpningen gav anledning til en stigning i forbruget på 4,2 pct. mod økonomernes estimerede stigning i privatforbruget på 4,1 pct. efter et fald i forbruget på 1,0 pct. i februar.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserves, foretrukne inflationsmål, kerneinflationsindikatoren PCE Core, viste en stigningstakst på 1,8 pct. på årsbasis i marts, mens priserne steg med 0,4 pct. i forhold til måneden før.

Økonomerne havde estimeret en fremgang på 1,8 pct. på årsbasis, mens der på månedsbasis var ventet en stigning på 0,3 pct.

Det overordnede inflationstal, PCE-deflatoren, viste en stigning på 2,3 pct. på årsbasis. Her var ventet et løft på netop 2,3 pct.

Indkøbschefernes aktivitetsindeks i Chicago-regionen, Chicago PMI, udviklede sig med et indeks på 72,1 langt stærkere end ventet i april.

Økonomerne havde ifølge Bloomberg News ventet et fald til indeks 65,0 fra 66,3 i marts.

Forbrugertillidsindikatoren fra University of Michigan landede 88,3 i april ifølge den endelige opgørelse.

Analytikerne havde ventet et endeligt resultat på indeks 87,5 efter at den foreløbige opgørelse havde vist et indeks på 86,5.

Læs også
Top job