Økonomi

Efter nedtur for kryptovalutaer: ”Meme”-aktier i nyt kursridt

Amatørinvestorerne har tilsyneladende igen vendt deres opmærksomhed mod Gamestop og AMC, efterhånden som kryptovalutaerne er styrtet ned i løbet af den seneste måned.

Den amerikanske spilkæde Gamestop havde i lang tid haft markedet imod sig - lige indtil starten af 2021. Foto: Al Powers/Invision/AP, File.

Tidligere på året vakte det opsigt, da amatørinvestorer i massevis kastede deres kærlighed efter Gamestop og AMC-aktierne, og nu har de igen rettet øjnene mod de såkaldte ”meme”-aktier, efter store fald på kryptomarkedet.

Det skriver Financial Times.

Netop Gamestop og AMC har den seneste måned set enorme stigninger efter flere måneder med stabile kurser. Alene denne uge er Gamestop-aktien steget med ca. 30 pct., mens AMC er mere end fordoblet i værdi.

Sidstnævnte, der er den største biografkæde i verden, var i starten af året tæt på konkurs som følge af en tærende coronanedlukning. Med den nuværende aktiekurs har AMC en samlet markedsværdi på næsten 12 mia. dollars, hvilket svarer til over 73 mia. kr.

Stigningen har tilsyneladende været hjulpet på vej af, at AMC forventer at åbne op for biografgængere igen snart. Men ser man på udviklingen siden starten af året, er AMC-aktien steget med intet mindre end 1.200 pct - og det er der en meget speciel årsag til.

Tilbage i januar trak det overskrifter, da amatørinvestorer verden over begyndte at investere store summer i ”meme-”aktier. Tendensen startede på internetforummet Reddit, hvor brugeren DeepFuckingValue med det borgerlige navn Keith Gill talte den hårdt prøvede Gamestop-aktie op.

Han mente, at aktien var stærkt undervurderet, og spilforhandleren stod over for nye muligheder, selvom store dele af computerspilsalget er flyttet over på digitale platforme de seneste år. Samtidig påpegede han, hvordan hedgefonde havde shortet (satset imod, red.) Gamestop en masse.

Det inspirerede flere brugere på internetforummets side ”WallStreetBets” til at investere i Gamestop – men også andre aktier, der var faldet under corona, havde sentimental værdi og var massivt shortet af hedgefonde.

Det hele kulminerede i starten af februar, hvor shortsælgerne i Gamestop mistede milliarder, som følge af det store ”short squeeze”, og sagen endte i en høring i den amerikanske kongres. Derefter lullede interessen for aktier som Gamestop og AMC langsomt hen.

Det var vel at mærke indtil starten af denne måned.

For få dage siden begyndte onlineforummet igen at tale om, hvorvidt AMC-aktien skulle »sendes til månen«, og siden er den skudt op med raketfart sammen med andre ”meme”-aktier – et slang for populærkultur på nettet.

Det har resulteret i, at shortsælgere har mistet 1,2 mia. dollars, hvilket svarer til 7,2 mia. kr., på bare fire dage, skriver mediet Bloomberg.

Samtidig ser amatørinvestorerne ud til at være flygtet fra kryptomarkedet, som har gennemgået den værst måned i årevis med stejle dyk for bitcoin, ethereum og flere andre ”digitale mønter”. Siden starten af marts havde markedets udvikling ellers vakt opsigt, efter de slog flere kursrekorder.

Hvorvidt det blot er et sammentræf, eller om der er noget om snakken, er uvist, men analytikere mener, at der meget vel kan være et sammenhæng.

Giacomo Pierantoni, analytiker hos Vanda Research, der indsamler data om handelstendenser, fortæller Financial Times, at investorerne normalt holder sig til bestemte temaer eller sektorer, men mange af de helt nye investorer på markedet ser ud til at »rotere til andre aktiv-bobler«.

»De investerer i aktiver med et stærkt momentum, stort upside-potentiale og understøttende nyhedsflow,« siger han til det britiske erhvervsmedie.

Læs også