Økonomi

Nu gør det ondt: Virksomhederne mangler råvarer og kæmper med store prisstigninger

Flere og flere virksomheder rammes nu af efterveerne af genåbningerne i form af stigende råvarepriser. Nogle har endda svært ved at skaffe dem.

I takt med at den globale økonomi tager fart, rammes danske virksomheder stadig oftere af mangel på råvarer eller af stigende råvarepriser. Det kan koste ordrer og puste til inflationen.

»Det er en usædvanlig situation,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

»Mange mangler råvarer til at kunne producere de varer, som er nødvendige for at dække den ret store efterspørgsel, som der også er nu. Det sætter sig på priserne,« fortsætter han.

I en nylig måling fra Jyske Bank og eksportnetværket Danish Export Association svarede 55 pct. af godt 250 eksportvirksomheder, at mangel på råvarer nu begrænser deres produktion. Hele 73 pct. af virksomhederne oplever stigende priser på deres produkter.

Et massivt globalt opsving har givet et stort hop i efterspørgslen efter varer og råvarer af stort set alle slags.

Samtidig har corona-problemer og nedlukninger begrænset produktion og transport, så priserne er steget kraftigt, især sammenlignet med, da krisen var værst i foråret 2020.

Råvarepriser på alt fra metaller til tømmer og fødevarer er steget kraftigt de seneste par måneder, ligesom fragtraterne er tiltaget markant.

Det globale indeks S&P GSCI, som dækker udviklingen i 24 forskellige råvarer, er steget omtrent 130 pct. siden april sidste år og er på sit højeste niveau siden 2014.

Der er også flere og flere tegn på, at udviklingen nu smitter af på de priser, som virksomhederne selv betaler for f.eks. halvfabrikata.

I maj steg producentpriserne ifølge Danmarks Statistik således 9,9 pct. i forhold til samme tidspunkt sidste år, mens importpriserne røg 6 pct. i vejret.

Begge dele var omtrent de største stigninger, vi har set siden tiden omkring finanskrisen.

Elektronikproducenter er ifølge Danske Bank hårdest ramt. I en global måling melder 68 pct. af fremstillerne af elektrisk udstyr ifølge banken om mangel på materialer som en produktionsbegrænsning.

Det er omtrent det samme som i april sidste år, men da var den globale industri gået i stå under massive nedlukninger.

Jens Bjerg Sørensen, chef for industrikonglomeratet Schouw & Co., har aldrig før oplevet så hurtige stigninger i selskabets vigtigste råvarer. Virksomheden bruger nu meget tid på at finde de nødvendige input, fortæller han i en pressemeddelelse.

Jens Bjerg Sørensen er adm. dir for det børsnoterede Schouw & Co., som har problemer med at finde råvarer. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

»Nogle råvarepriser er steget eksplosivt, og på grund af de store prisstigninger har det været svært at skaffe nogle råvarer inden for visse sektorer,« siger Jens Bjerg Sørensen.

Økonomer er nervøse for, at virksomhederne inden længe begynder at sende de højere priser videre til forbrugerne og dermed skaber grobund for en voldsom acceleration i inflationen.

Det kan ifølge bl.a. Nordea tvinge centralbanker flere steder i verden til en hastig opstramning af pengepolitikken, som i sidste ende kan stikke en kæp i hjulet på både det økonomiske opsving og de finansielle markeder.

Selvom både Danske Bank og Jyske Bank regner med, at problemet vil ebbe ud, når økonomien som ventet finder tilbage i et mere normalt leje i løbet af næste år, så er de seneste tegn foruroligende, påpeger de.

»Vi hælder til, at det er midlertidige effekter af genåbning, og at inflationen også fortsat vil være stabil og til den lave side herhjemme, men det er mere åbent, end det har været længe,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.