Økonomi

USA's økonomi nærmer sig målsætningerne: Centralbank holder foden på speederen

USA’s centralbank Federal Reserve fastholder de toneangivende rentesatser på 0-0,25 pct. Men centralbanken antyder, at den er rykket tættere på en nedtrapning af sit store obligationsopkøbsprogram.

Frem til onsdag aften var der spænding omkring, hvorvidt centralbankchef Jerome Powell ville reagere på den forværrede smittesituation i USA og lade det påvirke Federal Reserves planer om at stramme op på pengepolitikken. Foto: Stefani Reynolds/Reuters.

Federal Reserve med centralbankchef Jerome Powell i spidsen er endnu ikke klar til at bremse opkøb af obligationer, men det rykker tættere på.

Det står klart efter afslutningen af centralbankens pengepolitiske møde onsdag.

Federal Reserve fastholder de toneangivende rentesatser på 0-0,25 pct. Dermed fortsætter centralbanken med at føre en historisk lempelig pengepolitik.

Forud for mødet var det helt store fokuspunkt, hvorvidt centralbanken efter mødet er kommet nærmere en beslutning om at begynde en tilpasning af bankens opkøbsprogram.

»Som noget nyt skriver Fed i den nye meddelelse, at man er kommet tættere på en situation, hvor man kan drosle ned for opkøbene,« forklarer Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank i en skriftlig kommentar.

Han konkluderer, at signalet er ændret en smule:

»Det er lidt hårdere signal end tidligere, men det er marginalt, og det er også sådan investorerne tolker det i skrivende stund. Men det sender både renterne og dollaren en spids op.«

Dog afslører Federal Reserve ikke noget afgørende nyt om, hvornår man vil påbegynde en strammere pengepolitik.

Også Mikael Olai Milhøj, chefanalytiker i Danske Bank, hæfter sig ved sig, at signalerne er ændret en smule.

»Den amerikanske centralbank siger nu, at man er nået længere i forhold til målet om ”markant fremgang” på de parametre, man holder øje med i forhold til, hvornår man skal begynde en nedtrapning af det store obligationsopkøbsprogram på 120 mia. dollar om måneden,« skriver chefanalytikeren.

Federal Reserve siger i en pressemeddelelse, at der trods den atter stigende coronasmitte er tegn på, at genopretningen er på rette vej:

»Med fremskridt med vaccinationer og stærk politisk støtte er indikatorer for økonomisk aktivitet og beskæftigelse fortsat med at tage til i styrke. De sektorer, der er hårdest ramt af pandemien, har vist forbedring, men er ikke kommet sig helt.«

Vi er åbenlyst ikke tæt på at hæve renterne.

Jerome Powell, Fed-chef

På onsdagens pressemøde sagde Jerome Powell dog, at den amerikanske økonomi stadig er et pænt stykke fra at gøre væsentlige fremskridt i forhold til Fed’s såkaldte ’dual mandate’ med fokus på både lav inflation og maksimal beskæftigelse.

»Jeg vil sige, at vi har noget vej endnu i forhold til arbejdsmarkedet. Jeg tror, ​​vi er et godt stykke væk fra at have haft betydelige yderligere fremskridt mod det maksimale beskæftigelsesmål. Jeg vil gerne se nogle stærke jobtal,« sagde Powell på pressemødet ifølge CNBC.

DI’s cheføkonom Allan Sørensen vurderer, at centralbanken næppe ændrer på den lempelige pengepolitik i år.

»Den amerikanske centralbank vil formentlig bremse seddelpressen og de store opkøbsprogrammer næste år. Renteforhøjelser ligger nok lidt længere ude i horisonten,« skriver han i en kommentar.

Jerome Powell sagde da også på pressemødet:

»Vi er åbenlyst ikke tæt på at hæve renterne.«

Læs også