Økonomi

Dansk økonomi flirter med overophedning mange steder på samme tid

Der er så godt gang i kedlerne under dansk økonomi, at flere eksperter nu foreslår, at man trækker i håndbremsen.

Artiklens øverste billede
Der er gang i økonomien mange steder på én gang. Foto: Bloomberg

Hastigheden i dansk økonomi lige nu passer godt til dem, der kan lide at køre stærkt.

Først advarede Nationalbanken om de store prisstigninger på boligmarkedet, så buldrede industrien derudaf trods pandemien, og nu ser arbejdsmarkedet flere steder, men specielt i byggebranchen, rødglødende ud.

Hvis ikke farten tager lidt af – enten naturligt eller via indgreb - kan presset ifølge flere økonomer ende i en større overophedning, der kan sætte hele opsvinget over styr.

»Det er vanvittigt, det vi har set i økonomien,« siger Tore Stramer, cheføkonom i interesseorganisationen Dansk Erhverv.

»Der har været en meget kraftig rekyl hen over sommerperioden i den økonomiske aktivitet. Først tordnede boligmarkedet derudaf, siden industrien, og nu er byggeriet ved at overophede. Vi risikerer, at det hele koger over.«

Dansk økonomi fløj langt mere uskadt gennem pandemiens første faser end mange forventede.

Det skyldes ifølge eksperter blandt andet, at man afværgede en sundhedskrise, pumpede mere end 40 mia. kr. direkte ud i virksomhederne via bl.a. lønkompensation, udbetalte næsten 100 mia. kr. i pensionspenge til forbrugerne og lavede genopretningspakker, der ifølge Dansk Erhverv vil løfte aktiviteten flere år frem.

Nu er der dog tegn på overtryk i økonomien flere steder på én gang. Og hvis uheldet er ude, kan det føre til en generel overophedning, advarer bl.a. Sydbank.

Mens mange økonomer regner med, at den stigende inflation forsvinder af sig selv, så er de mere urolige for konsekvenserne for økonomien af manglen på arbejdskraft og en eksplosionen i boligpriserne.

Før finanskrisen oplevede dansk økonomi en periode med overophedning med sit udspring i netop boligmarkedet, byggeriet og arbejdsmarkedet, som efterlod landet sårbart, da banksektoren kollapsede.

Selvom industriproduktionen oplevede et lille fald i juni, og selvom hastigheden på boligmarkedet er aftaget, så regner mange økonomer ikke med, at presset denne gang forsvinder foreløbig. Et lille fald i eksporten i juni skyldes ifølge Danske Bank et »tilfældigt udsving« og ikke en afmatning i udlandet.

Danske virksomheder har både penge, eksportordrer og optimismen på plads til at opretholde ansættelsestempoet, vurderer bl.a. De Økonomiske Vismænd og Nationalbanken.

Beskæftigelsen steg fra januar til maj med 61.000 personer, og kort inde i opsvinget var Danmark allerede oppe på rekordhøje 2,8 millioner lønmodtagere.

Ledigheden faldt ifølge Danmarks Statistik med godt 19.700 i maj og juni. Det er det største fald på så kort tid i statistikkens levetid.

Samtidig steg erhvervstilliden, der er et barometer for humøret i erhvervslivet, ifølge Danmarks Statistik fra 112 i juni til hele 115,4 i juli trods det voksende udbrud af den smitsomme delta-variant. Det er det højeste niveau aflæst siden juni 2010.

Genåbningen har sat yderligere pres på arbejdsmarkedet herhjemme. Problemerne med mangel på arbejdskraft voksede i juli, hvor 6 ud af 10 industrivirksomheder klagede over mangel på enten materialer, udstyr, lokaler eller arbejdskraft.

I servicesektoren målte man ifølge Sydbank den højeste andel af virksomheder i statistikkens levetid, som sagde, at mangel på arbejdskraft er en forhindring.

I byggeriet skal man tilbage til før finanskrisen for at finde større problemer. Hele 40 pct. af byggevirksomhederne mente, at mangel på arbejdskraft er en forhindring.

Virksomhederne kan ifølge Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, enten sige nej tak til ordrer eller betale mere for folk og materialer og sende regningen videre til kunderne, som har råd til at betale. Det er opskriften på en overophedning.

»Manglen på arbejdskraft er eksploderet hen over sommeren, og det er et langt bredere problem, end man skulle have troet på så kort tid. Det ser faretruende ud,« siger Søren Kristensen.

Forbrugerne ser også solide ud.

Danskerne havde ifølge Nationalbanken hele 1.038 mia. kr. stående på deres bankkonti i juni. Det kan ifølge vismændene skabe moderen af alle forbrugsorgier, hvis tøjlerne slippes.

Friværdierne på ejerboliger og fritidshuse rundede allerede ved udgangen af 2020 2.022 mia. kr. - en stigning på næsten 230 mia. kr. over det seneste år, og langt over rekorden før finanskrisen.

Siden er priserne steget yderligere mange steder, og de stiger ifølge bl.a. de seneste tal for juli fra ejendomsmæglerkæden Home stadig trods en dalende handelsaktivitet.

Det taler ifølge bl.a. Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker i Danske Bank, for, at forbruget som minimum holder dampen oppe. Alligevel regner hun med, at økonomien holder sig fri af overophedningen.

Forbruget i juli lå 10 pct. over normalen fra 2019 og mere end 8 pct. over niveauet fra sommeren sidste år, viser de seneste tal fra bankens omtrent 1 mio. kunder på dankort og MobilePay.

»Det er flot, men ikke prangende. Der er ikke nogen tvivl om, at det går rigtig hurtigt på arbejdsmarkedet, men der er endnu ikke tegn på overophedning i forbruget,« siger Louise Aggerstrøm Hansen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.