Økonomi

Dansk økonomi har nu lukket hullet efter coronakrisen

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at dansk økonomi nu er større, end før pandemien ramte landet.

Foto: Anita Graversen

Dansk økonomi er godt i gang med at lægge coronakrisen bag sig.

Nye foreløbige tal fra Danmarks Statistik viser, at bruttonationalproduktet (BNP) i andet kvartal voksede med 2,2 pct.

Det betyder, er dansk økonomi nu større end niveauet inden pandemien ramte Danmark i begyndelsen af sidste år.

»Det er en overordentlig flot vækst, der sætter to streger under at dansk økonomi er kommet flyvende ud af coronakrisen,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Dagens tal fra Danmarks Statistik kommer fra den såkaldte BNP-indikator, der bliver sendt på gaden, inden de officielle BNP-tal bliver offentliggjort. Derfor skal tallene tages med forbehold.

Til sammenligning voksede økonomien med 0,9 pct. i fjerde kvartal sidste år, mens den skrumpede med 1 pct. i årets første tre måneder, hvor Danmark igen blev ramt af nedlukninger.

Man skal dog være påpasselig med at kippe alt for meget med flaget på trods af de pæne tal, påpeger Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

For selv om dansk økonomi nu har rejst sig fra coronakrisens mavepuster, så er der stadig dele af økonomien, der hænger i tovene.

»Man fristes til at sige, at dansk økonomi er ude af krisen. Det er da også delvist rigtigt, men mest på overskriftsniveau. Dykker vi lidt ned i tallene, er det langtfra er alle dele af dansk økonomi, som er ude af krisen. Det gælder særligt turistbranchen og store dele af oplevelsesindustrien, som fortsat hænger gevaldigt i bremsen,« skriver han i en kommentar.

Samtidig er det også vigtigt at huske, at dansk økonomi ville være langt større i dag, hvis ikke coronakrisen havde ramt landet i marts 2020, påpeger Søren V. Kristensen.

»Hvis økonomien var fortsat med at vokse som i årene op til 2020, så ville dansk økonomi i dag være omkring 2,9 pct. større,« siger han.

Læs også