- Opdateret 20/08/2021 kl. 08:59
Dansk økonomi buldrer frem: Beskæftigelsen rammer højeste niveau nogensinde
Lønmodtagerbeskæftigelsen steg med 25.000 personer i juni, viser nye tal. Det er femte måned i træk med stigende beskæftigelse.
Dansk økonomi er for alvor kommet op i fart igen efter coronanedlukningerne og brager nu afsted i overhalingsbanen.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen i juni steg med næsten 25.000 personer. Dermed er beskæftigelsen steget med hele 86.000 personer over de seneste fem måneder - heraf alene 77.000 personer de seneste tre måneder.
»Det er ærligt talt helt vildt. Vi har aldrig tidligere set en så stærk jobvækst på så kort tid i fredstid. Der absolut ingen tvivl om, at dansk økonomi er kommet flyvende ud af vinterens nedlukning,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.
Allerede i maj ramte beskæftigelsen det højeste niveau nogensinde, men med dagens tal for juni er rekorden nu blevet udbygget.
Samtidig er beskæftigelsen nu 46.000 personer højere end før coronakrisen ramte Danmark i starten af 2020.
»Dagens tal er en fremragende nyhed, som nok engang understreger krisens meget utraditionelle dynamik. Coronakrisen har været historisk dyb, men også historisk kort,« siger Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.
Nogle af de brancher, de blev hårdest ramt under coronakrisen, kan så småt også begynde at mærke fremgangen.
Ifølge dagens tal fra Danmarks Statistik steg beskæftigelsen i hotel- og restaurationsbranchen med 8.000 personer i juni. Der er dog stadig 11.400 færre beskæftigede i branchen sammenlignet med februar sidste år.
Ifølge Tore Stramer er beskæftigelsen herhjemme dog ikke færdig med at sætte rekorder.
»Ser vi ind i juli og august, er der udsigt til en fortsat solid jobvækst. Der er ikke nogen tvivl om, at den nuværende beskæftigelsesrekord vil blive slået eftertrykkeligt hen over sensommeren,« siger Tore Stramer og tilføjer:
»Jobvæksten vil dog klinge lidt af i styrke hen over sommeren. Den effektive udrulning af vaccinerne og den relativt lave smitte vil betyde, at en del af den omfattende testaktivitet vil blive reduceret. Dertil vil manglen på arbejdskraft begynde at hive fart ud af jobvæksten.«