Økonomi
BREAKING

ECB skruer ned for tempoet for sit store opkøbsprogram

Mens der ikke er blevet ændret ved rentesatserne, har Den Europæiske Centralbank besluttet sig for at drosle lidt ned for ét af sine opkøbsprogrammer.

Foto: AP/Michael Probst

Den digitale seddelpresse i Den Europæiske Centralbank kommer til at køre i et lavere gear i den kommende tid. Det står klart efter et møde i Den Europæiske Centralbanks (ECB) Styrelsesråd, hvor det er blevet besluttet at skrue lidt ned for ét af bankens store opkøbsprogrammer.

Det drejer sig om det såkaldte Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP), der blev iværksat for at modvirke effekterne af coronakrisen. De seneste måneder har ECB foretaget opkøb for 80 mia. euro om måneden under dette opkøbsprogram, og samtidig har centralbanken lavet opkøb for 20 mia. euro om måneden under det oprindelige opkøbsprogram, der går under Asset Purchase Programme (APP).

Dermed er der samlet blevet købt for 100 mia. euro om måneden i den seneste tid, men fremover bliver beløbet under PEPP altså skruet ned. I foråret skruede ECB op til niveauet for opkøbene under PEPP, så det nåede 80 mia. euro om måneden.

ECB oplyser ikke om, hvor meget der bliver droslet ned for PEPP. I den store kapitalforvalter Pimco, der har specialiseret sig i obligationsmarkedet, vurderede man inden mødet, at det månedlige beløb ville blive sænket til 60 mia. euro, mens man i Sydbank vurderer, at de månedlige opkøb bliver sænket til mellem 60 og 70 mia. euro.

»PEPP-opkøbene blev ECB’s nye supervåben, da pandemien i foråret 2020 skabte voldsom panik på finansmarkederne. De sydeuropæiske renter piskede i vejret, og tilliden til euroen styrtdykkede, og flere europæiske lande stod på randen af et økonomisk kollaps. Her har PEPP-opkøbene spillet en vital rolle i at afværge en langvarig økonomisk krise i eurozonen,« skriver Mathias Dollerup Sproegel, der er makroanalytiker i Sydbank, i en kommentar.

Det pandemiske opkøbsprogram har et øvre loft på 1.850 mia. euro - et loft som centralbanken selv kan vælge at hæve - og det står som udgangspunkt til at udløbe i marts 2022.

Ifølge Nordea er der mere og mere, der peger i retning af, at behovet den pengepolitiske støtte langsomt er ved at blive mindre.

»Til gengæld er det ikke vores vurdering, at ECB på nuværende tidspunkt er klar til at annoncere, hvornår opkøbsprogrammet skal afvikles og om dele af det evt. skal overflyttes til det faste opkøbsprogram, APP, som for tiden er på 20 mia. EUR om måneden. Det vil nok tidligst komme på dagsordenen til december, når ECB igen til den tid fremlægger en ny økonomisk prognose,« skriver Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

I forbindelse med mødet i Styrelsesrådet har ECB besluttet sig for at fastholde centralbankens ledende rentesats på rekordlave minus 0,5 pct. Samtidig er der ikke sket nogen ændring af APP-opkøbene, som fortsætter på sit nuværende niveau på 20 mia. euro om måneden.

Læs også
Top job