Økonomi

Handel med Evergrande-aktier standset i Hong Kong - hvad er Beijings plan?

Mandag morgen indstillede Hong Kongs børs al handel med firmaets aktier. Imens bliver almindelige investorer kun mere desperate. Beijing lader dog til at have en plan for krisen.

Artiklens øverste billede
Evergrandes fremtid svæver fortsat i det uvisse, mens investorerne skriger på hjælp. Beijing har officielt ikke meget at sige, men ser uofficielt ud til at have fundet en vej frem. Foto: Hector RETAMAL / AFP/Ritzau Scanpix

TOKYO – Investorer i Kinas plagede ejendomsfirma Evergrande fik sig endnu en grim overraskelse, da de stod op. For mandag morgen indstillede Hong Kongs børs al handel med firmaets aktier.

Der er endnu ikke givet nogen grund til standsningen – børsens officielle dokumentation nævner kun, at der »ikke længere kan handles med finansielle produkter« forbundet med Evergrande samt dets underfirma, Evergrande Property Services Group.

Der skal dog ikke et analytisk geni til at gætte sig til årsagen. Evergrande har i de sidste uger været næsten konstant i medierne og er på fallittens rand. Hvilket har gjort dets aktionærer så desperate, at en af dem trak en kniv under et møde i weekenden.

»Jeg vil ikke have renterne af min investering, jeg vil bare have mine penge tilbage!« skreg en rasende kvinde under mødet.

Så trak hun en kniv og begyndte at vifte med den.

»Hvis Evergrande ikke giver mig mine penge i dag, så slår jeg mig selv ihjel, lige her! Hvis det her ikke bliver ordnet, så dør jeg lige her foran jer. Hele min alderdomsopsparing er gået til den her investering. Jeg har ikke mere at leve for!«

Investorer og boligkøbere kræver deres penge tilbage under en vred protest ved Evergrandes hovedkvarter i storbyen Shenzhen den 13. september. Den slags er blevet hverdag, siden firmaets vaklende finanser kom frem i lyset. Foto: REUTERS/David Kirton/Ritzau Scanpix

Klippet af den desperate kvinde er et af mange fra de voldsomme møder, der er fløjet rundt på kinesiske medier i de sidste dage. Og knivepisoden understreger hvorfor: Kina har ikke et veludviklet pensionssystem – og fordi dets boligmarked i det seneste årti er eksploderet i værdi – har et stort antal kinesere omsat så godt som hele deres formue til mursten.

Mursten, der i Evergrandes tilfælde ofte stadig ligger på byggepladsen: Frimaet mangler, ifølge analysefirmaet Capital Economics, at færdigbygge 1,4 millioner lejligheder, der allerede er købt og betalt. For firmaets overordnede profitmodel var lige så simpel, som den har vist sig uholdbar – det lånte milliarder på løfter om kommende byggerier, der efterfølgende blev brugt som kaution for endnu større gigantlån.

Det gik fint, så længe Evergrande konstant kunne hive nye lån ind for at betale renter på de gamle. Men sidste år strammede Beijing voldsomt op for boligfirmaernes likviditetskrav, hvilket kastede grus i lånemaskinens tandhjul.

Nu sidder Evergrande inde med finansielle forpligtigelser for 300 milliarder dollars, som firmaet ikke kan dække. Det har allerede overskredet to større rentebetalinger, mens andre svæver i det uvisse. Samtidig frygtes det at fremprovokere en finanskrise – eller i det mindste et massivt boligchok – hvis firmaet erklæres fallit.

Et sådant boligchok vil samtidig udslette millioner på millioner kineseres privatformuer, præcis som den desperate kvindes under aktionærmødet. En politisk og økonomisk utænkelighed for Beijing.

Det Kommunistiske Parti har dog ikke officielt udtalt, om Evergrande får lov at bryde samme, eller om der kan blive tale om en redningspakke. Der er endnu ikke givet klare løfter til hverken de institutionelle, menige eller udenlandske investorer. Men Partiet virker undervejs med en stille omstrukturering, der skal inddæmme konsekvenserne af Evergrandes finansielle sammenbrud.

Skelettet af et fodboldstadion i Guangzhou ejet af Evergrande står tomt hen den 26. september. Firmaet har utallige af den slags projekter fra forlystelsesparker til lejligheder, der er købt og belånt, men ikke færdigbyggede. Foto: i Guangzhou /Ritzau Scanpix

I første omgang handler det om at frasælge boliggigantens mange aktiver. Som sidst i september, hvor en statsejet virksomhed købte Evergrandes aktieandel i en kinesisk bank for 1,5 milliarder dollars – en bank, Evergrande også skyldte en større sum penge.

Nu har banken håb om at få sine penge tilbage, for ifølge kilder til medierne er købssummen fra den statsejede virksomhed netop øremærket til det formål. Den statsejede virksomhed har – formodentligt efter instruktion fra myndighederne – dermed i realiteten betalt Evergrandes gæld.

Evergrande har også haft held til at sælge aktier på det private marked. Ifølge kinesiske medier vil en anden boliggigant, Hopson Development Holdings, købt 51 pct. af aktierne af aktierne i underfirmaet Evergrande Property Services Group for 5 milliarder dollars. Det kan også have haft indflydelse på indstillingen af aktiehandel på Hong Kongs børs – en sådan standsning er ikke helt ualmindelig, når firmaer på den måde skifter hænder.

Samtidig er der bred enighed om, at Beijing vil gøre sit yderste for at få Evergrandes mange ufærdige byggerier afsluttet, så almindelige kinesere ikke mister alt for mange penge. Udenlandske investorer svæver dog stadig i limbo og kan let – er der også enighed om – ende med sorteper, når omstruktureringen en dag er forbi.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.