Serier

Torsdag aften gemmer på en regulær afklapsning til millioner af elkunder

Torsdag aften runder elprisen en historisk milepæl med en rå markedspris på 3,30 kr. i tidsrummet kl. 19-20. I 2020 lå den gennemsnitlige markedspris på 0,20 kr.

Storm i energipriserne
Elprisen har historisk fyldt meget lidt i mange danskeres budget. Sådan er det ikke for øjeblikket, hvor et tumultarisk energimarked nærmest producerer prisrekorder på stribe. Foto: Ole Lind.

Godt 5 kr. for at lade opvaskemaskinen klare opvasken. Det er situationen torsdag aften, hvor markedsprisen på el runder en historisk milepæl med en pris på 3,30 kr. i tidsrummet kl. 19-20.

Elprisen
  • Markedsprisen på el på det danske marked fastsættes ved handler på den nordiske elbørs Nord Pool.
  • Markedsprisen er den rå elpris. Hertil kommer en elafgift på p.t. 0,90 kr., betaling for transport af strømmen både til det lokale netselskab og staten (Energinet) samt - for forbrugere - moms.
  • Historisk har en kilowatt-time (kWh) - alt inklusive - kostet forbrugerne 2,00-2,25 kr.
  • KWh-prisen for den enkelte virksomhed og private elkunder afhænger dog af det produkt, man har købt hos elleverandøren.
  • Nogle - typisk store virksomheder - afregner spotpriser (øjeblikspriser) og tager dermed selv risikoen for prisudsving, som selv på en stille markedsdag kan være store.
  • Andre virksomheder dækker sig ind gennem fastpriskontrakter med varierende løbetid, ligesom private elkunder typisk har et elprodukt, der tager afsæt i en gennemsnitlig markedspris over en vis periode.
  • Fastpriskontrakter og produkter med afsæt i gennemsnitlige priser skærmer dog ikke mod vedvarende stigende elpriser. De udsætter kun den truende prisstigning i en periode.

Normalt vil samme tur med opvaskemaskinen koste lige omkring 2 kr., viser et kig på elforbruget for en opvaskemaskine med energimærket D.

Den senere tid har budt på mange historier om galopperende elpriser. Det er sket med afsæt i priser i niveauet 1,00-1,30 kr. for en kilowatt-time (kWh) købt på den nordiske elbørs Nord Pool.

Oveni i markedsprisen skal så lægges elafgift, transporttillæg, abonnement og moms.

Torsdagens gennemsnitlige markedspris på 2,25 kr. indvarsler dog en helt ny virkelighed for Danmarks ca. 3,3 mio. elkunder.

At elpriserne er langt fra normalen, er den 72-årige elkunde Kim Biel-Nielsen fra Hørsholm klar til at skrive under på. Han har længe været vidne til skyhøje kWh-priser, når han har åbnet den daglige sms-besked fra sin elleverandør.

I aften står Kim Biel-Nielsen så til at betale 6,17 kr. - alt inklusive - i tidsrummet kl. 19-20, mens dagens gennemsnitlige forbrugerpris lander på 4,44 kr., viser sms-oversigten.

»Det er vanvittigt,« lød det allerede forleden fra Kim Biel-Nielsen, da Finans talte med ham om de øjeblikkelige elpriser. Siden er priserne steget yderligere.

En almindelig husstand har typisk et årligt elforbrug i niveauet 4.000-4.500 kWh. Med afsæt i en normal elpris inklusive elafgift, tillæg for transport (nettarif), abonnement og moms på 2,00-2,50 kr. betyder det en årlig elregning på godt 11.000 kr.

Det var virkeligheden, før elmarkedet gik prisamok båret frem af bl.a. rødglødende gaspriser, et magert vindår og mindre vand end normalt i de nordiske vandmagasiner. Alt sammen har det - sammen med et tysk energimarked ramt af udfasning af atomkraft og faldende leverancer af russisk gas - vendt op og ned på det europæiske energimarked.

Torsdag aftens elprisrekord ville - overført på en typisk husstand - betyde en årlig elregning på knap 28.000 kr., forudsat at rekordprisen varede ved. Den gør den dog ikke.

Fredag falder markedsprisen på el til et dagsgennemsnit på 1,52 kr. med en kWh-pris, der topper kl. 8-9 i 2,17 kr.

Læs også