Økonomi

Inflationen har ramt det højeste niveau i ni år

Forbrugerprisindekset steg i september med 2,2 pct. Det er det højeste niveau siden 2012.

Artiklens øverste billede
Foto: Marie Ravn

De stigende energipriser kan nu for alvor begynde at mærkes rundt omkring blandt de danske forbrugere. Stigende elpriser og opvarmning har nemlig været med til at sende inflationen op over 2 pct. Faktisk nåede inflationen 2,2 pct. i september målt i forhold til samme periode i fjor. Det viser det såkaldte forbrugerprisindeks fra Danmarks Statistik.

»Det bliver dyrere at være dansker i øjeblikket, hvor forbrugerpriserne stiger med den største fart i ni år,« skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Han peger på, at de aktuelle tal kan omregnes til, at en typisk dansk familie vil skulle have 10.000 kr. mere op af lommen i år sammenlignet med sidste år. Alene pga. de stigende priser.

Fra Danmarks Statistik lyder det, at det særligt er prisen på el, der har trukket inflationen op. Årsstigningen for elektricitet lå i september således på 15,2 pct., og det er det højeste niveau siden 2008.

»Forklaringen på de stigende elpriser skal blandt andet tilskrives, at sommeren har budt på mindre regn end normalt i Norge og Sverige. Det har tæret på vandmagasinerne hos de nordiske vandkraftværker, der producerer el til blandt andet Danmark og dermed sendt elpriserne i vejret,« skriver Kristian Skriver, seniorøkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Fra Dansk Erhvervs seniorøkonom lyder det, at det kunne tyde på, at inflationen vil tage til i den kommende tid.

»Herhjemme er den økonomiske aktivitet sprunget kraftigt i vejret efter vinterens genåbning. Det gør, at virksomhederne efterspørger arbejdskraft i et så stort omfang, at det er vanskeligt at skaffe hænder nok. Dertil har virksomheder svært ved at få varer hjem pga. globale flaskehalse i forsyningskæderne. Globale flaskehalse og mangel på arbejdskraft kan på sigt også sende kerneinflation i et hak op,« lyder det fra Kristian Skriver.

I Nykredit vurderer man, at inflationen i den kommende tid kan komme til at ligge over 2 pct., men omvendt forventer man, at den efter et stykke tid vil være aftagende.

»Der er fuld fart på dansk økonomi, og der er klare tegn på flaskehalse f.eks. arbejdsmarkedet og i industrien. Samtidig er pengepolitikken rundt i verden fortsat yderst lempelig. Det kan trække inflationen op,« skriver Palle Sørensen, cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

»Det er dog fortsat mest sandsynligt, at danskerne ikke skal have betydeligt flere penge op af lommen, når de er nede at handle, da inflationen formentlig vil krybe tilbage under 2 pct. i takt med at verdensøkonomien kommer sig oven på coronakrisen og energimarkederne normalisere sig,« lyder det fra Palle Sørensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.