Serier

Uge 40 har været et historisk dyrt bekendtskab for virksomheder og private elkunder

Finans fakta: De tårnhøje elpriser vil ikke slippe sit greb i det danske elmarked. Nye tal viser, at uge 40 har været et historisk dyrt bekendtskab for elkunder med øjeblikspriser.

Storm i energipriserne
Elprisen har på kort tid indtaget en afgørende rolle i mange virksomheders omkostningsbudget. Men også privatkunder er ramt af de stigende elpriser. Foto: Tine Hvolby.

Det er for øjeblikket hundedyrt at tænde på stikkontakten, uanset om man er topchef i en milliardkoncern eller almindelig dansker i en ejer- eller lejebolig.

Den foreløbige kulmination på de seneste måneders opskruede elpriser var elkunderne vidne til torsdag den 7. oktober, hvor den gennemsnitlige markedspris på en kilowatt-time (kWh) i 24 timer lå på 2,25 kr.

Prisen skal ses i forhold til, at den gennemsnitlige markedspris på en kilowatt-time i 2020 lå på 0,20 kr.

Elprisen
  • Markedsprisen på el på det danske marked fastsættes ved handler på den nordiske elbørs Nord Pool.
  • Markedsprisen er den rå elpris. Hertil kommer en elafgift på p.t. 0,90 kr., betaling for transport af strømmen både til det lokale netselskab og staten (Energinet) samt - for forbrugere - moms.
  • Historisk har en kilowatt-time (kWh) - alt inklusive - kostet forbrugerne 2,00-2,25 kr.
  • KWh-prisen for den enkelte virksomhed og private elkunder afhænger dog af det produkt, man har købt hos elleverandøren.
  • Nogle - typisk store virksomheder - afregner spotpriser (øjeblikspriser) og tager dermed selv risikoen for prisudsving, som selv på en stille markedsdag kan være store.
  • Andre virksomheder dækker sig ind gennem fastpriskontrakter med varierende løbetid, ligesom private elkunder typisk har et elprodukt, der tager afsæt i en gennemsnitlig markedspris over en vis periode.
  • Fastpriskontrakter og produkter med afsæt i gennemsnitlige priser skærmer dog ikke mod vedvarende stigende elpriser. De udsætter kun den truende prisstigning i en periode.

Elprisrekorden den 7. oktober var langt fra et enestående fænomen i uge 40, og et kig på den nordiske elbørs Nord Pool viser, at netop uge 40 nærmest uanset fremtidige elpriser vil få en afgørende plads i dansk elpris-historie.

I uge 40 endte den gennemsnitlige markedspris på el på 1,35 kr. før elafgift, betaling for transport, abonnementsbetaling og moms, hvilket er historisk ugerekord.

Med til at understrege øjeblikkets ragnarok på elmarkedet er timepriserne, der ugen igennem bød på en kWh-timepris svingende fra 1 øre til 3,30 kr. med 3,30 kr. som historisk prisrekord på det danske elmarked.

De tårnhøje elpriser har overrasket både branchefolk, virksomheder og almindelige elkunder.

At uge 40 står til at få en plads i historiebøgerne, skyldes først og fremmest en giftig cocktail af rødglødende gaspriser udløst af et verdensmarked, der skriger på gas, et halvsløvt vindår og mindre vand end normalt i de nordiske vandmagasiner.

Læg hertil et tysk energimarked ramt af udfasning af atomkraft og faldende leverancer af russisk gas, og man har, hvad analytikere har døbt den perfekte storm på energimarkederne.

Torsdag byder på nye prøvelser for de 3,3 mio. danske elkunder med timepriser, der svinger fra 3 øre til en toppris på 1,93 kr. Dagens gennemsnitspris lander på 0,85 kr. Sidste år var den 0,16 kr.

Læs også
Top job