Økonomi

ECB fastholder rekordlav rente - og er klar til at skrue ned for opkøb

Den Europæiske Centralbank vurderer, at den kan skrue lidt ned for ét af sine opkøbsprogrammer.

Foto: AP/Michael Probst

Den Europæiske Centralbank (ECB) er klar til at lade den digitale seddelpresse gå ned i kadence i den kommende tid.

Sådan lyder meldingen igen fra centralbanken efter et møde i ECB's Styrelsesråd, som fastsætter pengepolitikken i eurozonen, hvor det samtidig står klart, at der ikke bliver ændret på den ledende rentesats. Den vil fortsat ligge på det rekordlave niveau minus 0,5 pct.

Det er i det såkaldte Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP), at ECB er klar til at drosle lidt ned for opkøbene i forhold til, hvor meget centralbanken købte for i andet og tredje kvartal.

»Styrelsesrådet vil opkøbe fleksibelt og på markedsvilkår og med henblik på at forhindre en stramning af finansieringsforholdene, som ikke bidrager til at modvirke pandemiens negative effekt på den ventede inflationsudvikling,« skriver ECB i en pressemeddelelse.

PEPP har et øvre loft på 1.850 mia. euro, og programmet vil som udgangspunkt stoppe i marts 2022, og ifølge meddelelsen fra ECB er det ikke sikkert, at ECB vil udnytte hele rammen for opkøbsprogrammet.

»Vi venter, at centralbanken på det næste møde i december vil annoncere, hvad der skal erstatte det pandemiske opkøbsprogram, når det udløber. Men det er for tidligt at beslutte nu,« skriver Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit, i en kommentar.

Udover PEPP har ECB også sit oprindelige opkøbsprogram, der går under navnet asset purchase programme (APP). Her vil ECB fortsætte med at opkøbe sit månedlige opkøb på 20 mia. euro. I modsætning til PEPP er der ikke den samme bagkant på programmet.

»Styrelsesrådet forventer stadig, at de månedlige nettoopkøb under APP fortsætter, så længe det er nødvendigt for at styrke den lempende effekt af de pengepolitiske renter, og at de ophører, kort før Styrelsesrådet begynder at forhøje ECB's officielle renter,« lyder det fra ECB.

I Nykredit peger man på, at der på finansmarkederne lige nu bliver spekuleret i, at ECB vil komme med en rentestigning i 2023. Men dette vil ECB-chefen Christine Lagarde formentlig forsøg at lægge afstand til, når ECB holder pressekonference klokken 14.30, lyder vurderingen.

»Vi forventer blandt andet, at Lagarde på pressemødet senere i dag vil slå fast, at genopretningen langtfra er fuldstændig og enhver spekulation i renteforhøjelse er al for tidlig. Og at ECB altså stadig vurderer det aktuelt meget høje inflationspres som forbigående,« skriver Frederik Engholm.

Læs også
Top job