Økonomi

USA’s centralbank annoncerer neddrosling af støtteopkøb

Federal Reserve fastholder det nuværende renteniveau, men annoncerer nu begyndelsen på afviklingen af den pengepolitiske støtte udløst af coronakrisen. Forventet og forståeligt, lyder de danske kommentarer.

Centralbankchef Jerome Powell. Foto: AP/Al Drago.

Federal Reserve indleder nedtrapningen af centralbankens støtteopkøb og kvantitative lempelser, mens banken samtidig fastholder sin toneangivende rente omkring nul.

Det fremgår af sluterklæringen fra mødet i det pengepolitiske udvalg - Federal Open Marked Committee – som blev offentliggjort klokken 19.00 dansk tid.

I forhold til bekymringerne om den forhøjede inflation betegner Jerome Powell, formand for Federal Reserve, inflationen som forbigående fænomen.

»Vores basislinje er, at mangler og flaskehalsene i forsyningen vil vare ved et godt stykke ind i næste år, det samme med forhøjet inflation, og efterhånden som pandemien dæmpes, vil forsyningsflaskehalsene aftage, og jobvæksten vil igen bevæge sig op. Og når det sker, vil inflationen falde fra de forhøjede niveauer i dag,« sagde Jerome Powell på det efterfølgende tv-transmitterede pressemøde.

Det var på forhånd ventet af de fleste iagttagere, at Federal Reserve (FED) ville annoncere begyndelsen på afviklingen af den pengepolitiske støtte udløst af coronapandemien.

Federal Reserve vil begynde reduktionen af sine nuværende obligationskøb på 120 mia. dollars hver måned allerede i indeværende måned. Ifølge planen skal neddroslingen fortsætte med 15 mia. dollars hver måned, indtil opkøbene er helt afviklet.

»Så går den ikke længere. Den amerikanske centralbank begynder at udfase krisehjælpen,« siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI) i en skriftlig kommentar.

Han udddyber:

»For at hjælpe amerikansk økonomi igennem coronakrisen, bankede den amerikanske centralbank i marts 2020 renten ned på nul og søsatte et stort opkøbsprogram. Økonomien har ikke brug for krisehjælp længere og derfor strammes pengepolitikken ganske langsomt ved at nedbringe de månedlige opkøb af obligationer.«

Han understreger, at der stadig føres en meget lempelig pengepolitik, selvv om FED nu skruer lidt ned for seddelpressen.

Frederik Engholm, chefstrateg, Nykredit Markets, forventer ikke, at neddroslingen bliver problematisk for amerikansk økonomi.

»Afvikling af opkøbsprogrammet skyldes, at den økonomiske genopretning er godt undervejs i USA. Det betyder også, at budgetunderskuddet falder, så der skal udstedes langt færre statsobligationer – dermed er behovet for opkøb mindre. Men det vil ikke desto mindre betyde at færre nye penge strømmer ud i det finansielle system måned for måned,« siger han i skriftlig kommentar.

Det interessant nu er ifølge Frederik Engholm renten:

»Der er i øjeblikket et voldsomt stort fokus på den meget høje inflationen. Derfor er diskussionen i stigende grad rykket i retning af, hvornår centralbanken skal begynde at hæve renten fra nul. Det gav Federal Reserves pressemeddelelse ingen svar på, men centralbanken udtrykker i pressemeddelelsen, at den stadig ser inflationen som forbigående – selvom ordvalget udtrykker lidt større usikkerhed om den vurdering,« siger han og fortsætter:

»Markedet har allerede inddiskonteret to renteforhøjelser fra Federal Reserve til næste år. Vi vurderer, at det er for meget. Men den store usikkerhed om inflationsdynamikken gør det selvfølgelig sværere at spå om.«

Chefanalytiker i Danske Bank, Mikael Olai Milhøj, kalder reduktionen af de store månedlige obligationsopkøb forventelig.

»Markedet reagerede ikke kraftigt på annonceringen, da det stort set var præannonceret allerede forud for den officielle beslutning. Centralbanker kan godt lide at ”klæde investorerne på”, og derfor behøver de store ryk på markederne ikke nødvendigvis ske på møderne, men kan i høj grad også ske mellem møderne. Man forventer, at neddroslingen vil fortsætte i samme tempo hver måned fremover, men man har dog givet sig selv fleksibilitet til at øge eller sænke tempoet, hvis de økonomiske omstændigheder ændrer sig,« lyder det i en kommentar fra ham.

Læs også
Top job