Økonomi

Nye tal for økonomien imponerer: »Dansk økonomi er kommet flyvende ud af corona-nedlukningen«

BNP-væksten i tredje kvartal ser ud til at lande på 2 pct., viser indikator fra Danmarks Statistik.

Sådan så det ud, da Danmark genåbnede i foråret. Med genåbningen er fulgt høj økonomisk vækst. Foto: Marie Ravn

Den danske økonomi har ligget i overhalingsbanen, siden den gradvise genåbning begyndte i foråret. I årets tredje kvartal ser det foreløbigt ud til, at væksten i bruttonationalproduktet (bnp) endte på 2 pct. Det viser den såkaldte bnp-indikator fra Danmarks Statistik.

»Væksten er klart højere, end vi havde ventet, og betyder, at BNP nu ikke bare har indhentet niveauet fra før coronakrisen, men faktisk er højere, end vi ville have regnet med, hvis der slet ikke havde været nogen krise. Selv om enkelte brancher stadig er ramt, ikke mindst inden for turismen, så er der så meget fart på i resten af økonomien, at det mere end opvejer det,« skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Den danske økonomi begyndte året med et fald på 0,4 pct. i årets første kvartal, men i andet kvartal nåede bnp-væksten op på 2,8 pct, har tal fra Danmarks Statistik tidligere vist. Blandt landets økonomer betegner man væksten som imponerende.

»Dansk økonomi er kommet flyvende ud af corona-nedlukningen. Den stærke bnp-vækst i dansk økonomi har simpelthen sprængt alle positive forventninger hen over foråret og sommeren i stumper og stykker,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Med dagens tal har den danske økonomi nu sat kursen mod den højeste årlig vækst i 27 år.

»Dansk økonomi skyder i øjeblikket med høj fart og er kort og godt spænet ud af coronakrisen. Vi er på rekordtid gået fra at tale om økonomisk afmatning til en økonomi, som nu slår nye rekorder,« lyder det i en kommentar fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

I Arbejdernes Landsbank venter man, at væksten fremadrettet vil aftage. Den samme forventning har man i Danske Bank.

»En del af den høje vækst i tredje kvartal må komme fra, at økonomien ikke var fuldt genåbnet i andet kvartal, i hvert fald ikke i starten af det. Alene af den grund regner vi med at se lavere vækst fremadrettet, og oven i det kommer så, at den udbredte mangel på arbejdskraft og materialer også må dæmpe aktiviteten,« skriver Las Olsen.

Læs også
Top job