Økonomi

Nyhed: En spillevende pandemi øger arbejdspresset i mange virksomheder. Nyhed: Venner tjener milllioner på strikketøj. Nyhed: Direktør fyrer 900 ansatte over fælles Zoom-møde.

Medvinden ebber ud: Storbanker kalder toppen på aktiemarkedet

Både UBS og Morgan Stanley mener, at de nemme tider på aktiemarkederne er ved at være forbi.

De nemme dage på aktiemarkederne er ved at ebbe ud, mener flere storbanker.

Festen på aktiemarkederne i både Europa og USA slutter til sommer. Det vurderer den schweiziske storbank UBS i en ny prognose.

De brede amerikanske indeks S&P 500 og STOXX 600 i Europa topper ifølge banken i midten af næste år. Dernæst venter en lang ørkenvandring udløst af stigende renter, lavere økonomisk vækst og et fald i de værdiansættelser, som investorerne er villige til at betale, før de vender tilbage til udgangspunktet i slutningen af 2023.

»Næste år vil vi se mindre likviditet i markedet og lavere vækst. Det betyder, at aktiemarkerne topper formodentlig i midten af næste år, og så skal de ned derfra. Det er en stor opbremsning,« siger Bhanu Baweja, chefstrateg i UBS i en video, som banken sendte ud til kunder forleden.

UBS ser således en stigning i S&P 500 på kun omtrent 6 pct. i lokal valuta indtil udgangen af 2023. Indekset er steget 100 pct. siden bunden i starten af pandemien og i snit 14,6 pct. om året de seneste 10 år.

Næste sommer rammer det toneangivende europæiske aktieindeks STOXX 600 ifølge UBS kurs 535 – en stigning på omtrent 8 pct. fra kursen på 490 i dag – hvorefter det falder støt resten af året til kurs 520.

Det slutter ifølge UBS året 2023 i kurs 525 – det er en stigning på 7 pct. Det er steget mere end 40 pct. siden bunden i starten af pandemien.

I USA mener UBS, at S&P 500 slutter 2021 i kurs 4650 – et lille fald fra det nuværende niveau omkring kurs 4690 – men kravler igen opad til toppen på kurs 5000 i juni 2022.

Dernæst falder det til kurs 4850 mod slutningen af året. Vi skal vente helt til slutningen af 2023, før vi er tilbage i 5000, mener banken.

Aktier i vækstlande vil ifølge UBS handle stort set sidelæns herfra indtil udgangen af 2023.

Det er ikke fordi, at UBS mener, man skal kaste håndklædet i ringen på aktiemarkedet. Banken har masser af investeringsidéer, men de er mere komplicerede end blot at satse på, at det brede marked stiger.

En anden storbank, amerikanske Morgan Stanley, mener også, at de nemme dage på finansmarkedet er ved at slutte.

Banken, hvis prognose for S&P 500, er blevet overhalet af virkeligheden flere gange i år, mener, at man de kommende år skal grave dybere end de brede indeks eller sektorindeks for at finde de gode idéer.

»De næste 12 måneder ser mixet af risiko og afkast for de brede indeks ikke attraktive ud. Men der er masser af gode muligheder at finde i individuelle aktier,« siger Mike Wilson, chefstrateg i Morgan Stanley i en podcast forleden.

Læs også