Økonomi

Pengene fosser ind i statens kasser: Statsgælden 100 mia. kr. mindre end ventet

Nye tal indikerer, at statsgælden bliver langt mindre end frygtet. Tallene kommer midt under slutspurten på årets finanslovsforhandlinger.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har langt flere penge på kontoen end ventet, da han her i august fremlagde årets finanslovsudspil.

Statens finanser er langt sundere end især Finansministeriet regnede med så sent som i august.

Nye tal fra bl.a. Nationalbanken indikerer ifølge Jyske Bank og Dansk Erhverv, at man måske har undervurderet statens indtægter med op mod 100 mia. kr. i år.

»Det er et kæmpe, kæmpe fejlskøn. Statens finanser er langt stærkere, end man troede for bare få måneder siden,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Tallene kommer just som finansminister Nicolai Wammen (S) lægger sidste hånd på finansloven for 2022. Her ønsker bl.a. De Økonomiske Vismænd, at man indlægger endnu større stramninger end i udspillet fra august for at dæmpe tempoet i dansk økonomi.

Statens finanser har ifølge eksperter også nydt uventet godt af, at skatteindtægterne har været langt højere end ventet og udgifterne mindre.

Pensionssektoren har f.eks. haft to overraskende gode år på finansmarkederne, som har givet en langt større pensionsafkastskat end ventet.

Personskatterne har også været højere, bl.a. fordi den samlede beskæftigelse nu ligger omtrent 80.000 personer højere end før pandemien.

Statsgælden faldt således med 59 mia. kr. over det seneste år til og med oktober, ifølge nye tal fra Nationalbanken.

Dermed ligger statsgælden i øjeblikket på 479 mia. kr. - kun ca. 40 mia. kr. over niveauet i oktober 2019, før coronakrisen ramte.

Bliver det slutresultatet for 2021, så er det hele 100 mia. kr. mindre end Finansministeriet regnede med i sin prognose så sent som i august.

Her forventede Finansministeriet, at statsgælden for i år ville stige til ca. 575 mia. kr.

Den samme tendens kan man ifølge Jyske Bank se på den såkaldte nettokassesaldo, der i grove træk er statens husholdningssaldo, der ikke periodiseres.

Her regnede Finansministeriet i august med et underskud på 30 mia. kr. i år. Det ligner ifølge Jyske Bank, at vi i stedet får et overskud på 100 mia. kr.

I marts regnede Finansministeriet med et underskud på de offentlige finansier på hele 4 pct. af bruttonationalproduktet - omkring 80 mia. kr.

»Det må siges at være et massivt fejlskud, der med al tydelighed viser, at dansk økonomi er kommet overraskende stærkt ud af coronakrisen,« skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv i en note.

Læs også