Økonomi

Dansk økonomi kan blive ramt - Europas økonomiske sværvægter mister omdrejninger

Den tyske økonomi fortsætter med at vise tegn på afmatning. Det kan få betydning for dansk økonomi.

Der kan være nye restriktioner på vej i Tyskland, som kæmper med et stigeden smittetal. Arkivfoto: Reuters/Wolfgang Rattay

Den buldrende danske økonomi kan blive ramt af modvind fra syd. Den tyske økonomi viser nemlig tegn på, at den fortsat er ved at miste omdrejninger, og afmatningen kan altså få betydning for den danske økonomi.

Sådan lyder det i hvert fald fra to økonomer, efter at det samlede IFO-indeks, der måler erhvervstilliden i Tyskland, faldt i november.  

»Selvom det virkelig er anderledes tider, som vi oplever under pandemien, må det formodes, at afmatningen i tysk økonomi også vil kunne mærkes herhjemme, eftersom Tyskland traditionelt er Danmarks vigtigste eksportmarked for varer. Tyskland aftager  knap 15 pct. af den samlede danske vareeksport,« skriver Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea, i en analyse.

I Nordea hæfter cheføkonomen sig ved, at indekset i juli nåede det højeste niveau i mere end 10 år med en værdi på 104.

»Udviklingen bekræfter dermed den information, som vi fik fra PMI-indekset i går. Der er fortsat fremgang i tysk økonomi, men tempoet er meget lavere end før sommeren,« lyder det fra Helge J. Pedersen.

Også fra Danske Bank lyder det, at udviklingen i Tyskland potentielt vil kunne mærkes i Danmark. Bjørn Tangaa Sillemann, der er senioranalytiker i Danske Bank, peger på, at tallene viser, at der er blevet skruet ned for forventningerne til fremtiden i den tyske industri.

»En tysk bilindustri på vågeblus kan godt komme til at gøre ondt på danske eksportvirksomheder. Der er mange danske underleverandører i bl.a. maskinindustrien. Over halvdelen af det danske input til tysk bilproduktion er imidlertid erhvervstjenester, så der er en bred vifte af danske virksomheder, som mærker det, når vores vigtigste eksportmarked skruer ned for produktionen,« skriver Bjørn Tangaa Sillemann i en kommentar.

Mens det danske bruttonationalprodukt (bnp) er nået over niveauet fra tiden inden coronakrisen, har den tyske økonomi endnu ikke lukket hullet.

»Dermed mangler tysk økonomi fortsat at vokse med godt 1 pct. førend bnp er tilbage på niveauet fra før covid-19. Med udsigten til en meget svag eller overhovedet ingen fremgang i årets sidste kvartal, hvor der er stor risiko for, at det stigende smittetal fører til indførslen af nye coronarestriktioner, vil det nok først være engang til næste år, at det vil være tilfældet,« skriver Helge J. Pedersen.

Læs også