Økonomi

Vismændene lægger i et nyt forslag op til at indføre kilometerbetaling for bilejere

En omlægning af bilafgifterne vil være godt nyt for bl.a. klimaet, bilkøer, ulykker og luftforureningen. Til gengæld er det skidt nyt for bilejernes økonomi.

Vismændene foreslår skrotning af de bilafgifter, som kendes i dag. I stedet skal bilejere fra 2030 betale efter antal kørte kilometer. Foto: Martin Lehmann.

Vismændene foreslår i en ny miljøøkonomisk rapport en total omlægning af bilafgifterne fra 2030. Det betyder bl.a. et farvel til registrerings- og ejerafgiften. Til gengæld venter der nye regninger.

1. Omlægningen. Afgiftsfrie biler, væk med ejerafgifter og færre afgifter på benzin og diesel. Det er grundstenene i den omlægning af beskatningen af fremtidens bilpark, som vismændene nu bringer i spil i et forsøg på at tackle konsekvenserne af en voksende bilpark, øget trængsel og en klimadagsorden, der efterspørger grønne biler og færre kørte kilometer med benzin- og dieselbiler. I stedet for de velkendte afgifter er tanken, at bilister fremover skal betale en kilometerafgift, som svinger alt efter, om man kører på landet eller i byerne...

Læs også
Top job