Økonomi

USA's centralbank: Nu er det snart forbi med den rekordlave rente

Investorerne slipper for en frygtet rentestigning fra den amerikanske centralbank her og nu, hvor renten fastholdes i spændet 0,00-0,25 pct. Men til marts vil det være passende at hæve renten, lyder meldingen.

Centralbankchef Jerome Powell. Foto: AP/Al Drago

lnvestorer verden over holdt nøje øje med onsdagens rentemeddelelse fra USA’s centralbank Federal Reserve. Nu står det klart, at centralbanken foreløbig fastholder den ledende rente, men samtidig lægger centralbankchef Jerome Powell an til en rentestigning til marts.

Ifølge en pressemeddelelse er det en enig pengepolitisk komité, der har besluttet at fastholde renten i spændet 0,00-0,25 pct. Til gengæld skriver centralbanken, at det »snart er passende at hæve renten«.

På det efterfølgende pressemøde bekræftede Jerome Powell, at man sandsynligvis vil hæve renten til marts.

»Jeg vil sige, at udvalget er indstillet på at hæve renten på mødet i marts under forudsætning af, at betingelserne er passende for at gøre det,« lød meldingen fra Jerome Powell på det tv-transmitterede pressemøde.

Ifølge Nykredits chefstrateg Frederik Engholm er det et klart signal om, at det er ved at være helt slut med de helt lave renter i USA.

»Den (centralbanken, red.) lover aldrig noget, men signalet og intentionen er i vores øjne klar – kun et uventet chok af betydning vil forhindre, at renten bliver hævet i marts,« skriver Frederik Engholm i en kommentar.

Ifølge ham er det særligt den fremskredne genopretning, den tårnhøje inflation, det tiltagende pres på lønninger og den akutte mangel på arbejdskraft, der får centralbanken til at signalere renteforhøjelser.

»Og selvom nøgletallene lige nu peger på, at væksten ikke er på samme høje niveau som for et par måneder siden, så synes centralbanken mindre bekymret for, om omikron måtte skade væksten, end for at den forstærker manglen på hænder og derved yderligere forværrer inflationspresset,« skriver Frederik Engholm.

Usikkerheden om renterne er blevet udpeget som en af de centrale årsager til den seneste tids voldsomme turbulens på aktiemarkederne.

Investorerne bryder sig bestemt ikke om stigende renter, men det har altså ikke fået Federal Reserve til at droppe signalerne om en snarlig rentestigning.

Ifølge Frederik Engholm bør meldingen dog ikke sende aktiekurserne i frit fald.

»Signalerne fra Federal Reserve er fuldstændig på linje med det forventede – det bør ikke i sig selv give anledning til ny uro i markederne,« vurderer han.

I Sydbank peger cheføkonom Søren Kristensen også på, at investorerne har forberedt sig på onsdagens rentemelding.

»Det er vores klare vurdering, at investorerne indregner både fire renteforhøjelser og kvantitative stramninger. Derfor vil det ikke i sig selv være nok til at sende renterne meget højere end de allerede er. Hverken i USA eller Danmark. Samtidig er der udsigt til, at inflationen har toppet. Det kan også berolige nogle investorer. Det ser investorerne også ud til at være blevet i aften Sandsynligvis fordi Fed holder sig til planen og ikke signalerer endnu kraftigere stramninger,« siger han forud for pressemødet, hvor centralbankdirektøren skal forsøge at signalere renteforhøjelser uden at skræmme investorerne.

De ledende aktieindeks på Wall Street fik da også umiddelbart medvind, efter renteudmeldingen fra Federal Reserve. F.eks. steg Nasdaq-indekset ifølge Marketwire med 3,4 pct. i forhold til et plus på 2,5 pct. inden meddelelsen.

De danske aktier har allerede forud for dagens rentemelding fået klø for udsigten til snarlige renteforhøjelser. Det mener Arbejdernes Landsbanks cheføkonom Jeppe Juul Borre, der laver en direkte kobling til en dyr januar for investorer og boligejere herhjemme.

I løbet af årets første måned er C25 blevet slået tilbage med 11 pct., samtidig med at boligrenterne er steget.

»Det gør ondt her og nu, men når det er sagt er der både rum og plads til det i Danmark, hvor tempoet i økonomien er høj og danskerne som helhed yderst velpolstrede,« siger han.

I Danske Bank er der ros til den amerikanske centralbank for at signalere en rentestigning i marts.

Mikael Olai Milhøj, chefanalytiker i Danske Bank, skriver i en kommentar, at den amerikanske økonomi er kommet sig hurtigere end ventet efter coronakrisen, hvilket har medført et stramt arbejdsmarked og en høj inflation.

»Det giver derfor mening, at den amerikanske centralbank vil til at stramme pengepolitikken, både i form af flere rentestigninger i løbet af året og ved at begynde at reducere mængden af opkøbte obligationer. Risikoen er, at man er kommet for sent i gang, og man derfor bliver nødt til at sætte renten op flere gange end de 3-4 gange i år, som de fleste komitémedlemmer forventer i øjeblikket og som deles af de fleste bankøkonomer og investorer,« påpeger han.

Federal Reserve fortsætter med at reducere det månedlige nettoopkøb af obligationer, så de helt kan afsluttes i begyndelsen af marts, oplyser centralbanken også onsdag aften.

Alligevel var Jerome Powell på det efterfølgende pressemøde mindre sikker på, hvornår centralbanken vil begynde at sælge ud af obligationsbeholdningen.

Læs også
Top job