Økonomi

Naturgassen går grassat: Stiger 60 pct. på en time

Panikken har ramt det europæiske marked for naturgas.

Artiklens øverste billede
Selv om naturgassen strømmer som normalt fra Rusland, og der endnu ikke er tale om sanktioner, er det europæiske gasmarked ramt af panik. Foto: Reuters/Arnd Wiegmann

Naturgasmarkedet er i panik.

Under den første times handel i det europæiske marked er prisen på naturgas steget 60 pct. til 311 euro pr. MWh.

Siden er prisen skudt yderligere op i 345 euro pr. MWh, før en kraftig modreaktion er sat ind, der har sendt naturgasprisen ned i 247 euro pr. MWh. Et voldsomt fald i forhold til morgenens priser, men fortsat næsten en tredjedel højere end priserne i fredags.

For præcis ét år siden var naturgasprisen 16,15 euro pr. MWh.

Volatiliteten i gasmarkedet er denne mandag så stor, at da energimarkederne åbnede i USA først på eftermiddagen, steg naturgasprisen til 265 euro – 38 pct. mere end fredag.

Indtil videre er der ingen forsyningskrise i det europæiske gasmarked.

Under de foreløbig 11 dages krig i Ukraine er naturgassen strømmet som normalt fra Rusland til Europa via de øst-vest-gående rørledninger i Østersøen, Sortehavet samt gennem Belarus, Tyrkiet og Ukraine.

På intet tidspunkt har der været tale om at ramme Ruslands eksport af naturgas med sanktioner, men det har ikke forhindret volatiliteten, der ikke mindst tilskrives finansielle spekulanter.

»De naturgaspriser, vi ser nu, nærmer sig grænserne for, hvad mange forbrugere har råd til – virksomheder som private husholdninger. De risikopræmier, som vi ser bygget ind i naturgaspriserne, afspejler en forventning om afbrydelser i naturgasstrømmen eller ødelæggelser af infrastruktur,« siger Kaushal Ramesh, senioranalytiker i den norske rådgivningskoncern Rystad Energy.

»Temperaturprognoserne for Europa er justeret op, og der ventes mere blæst i de kommende uger, hvilket i begge tilfælde vil betyde en reduktion i gasefterspørgslen, føjer han til.

At spekulanterne er meget aktive, understreges af, at priserne på CO2-kvoter i Europa er raslet ned, siden invasionen af Ukraine begyndte.

Der er, understreger S&P Global Platts, tale om markedsaktører, der ikke har nogen forpligtelser til at købe CO2-kvoter, og netop denne gruppe har de seneste handelsdage haft travlt med at likvidere deres positioner i markedet.

Alene mandag er prisen på en CO2-kvote faldet med 10 pct.

Tales der ikke om sanktioner mod russisk naturgas, vokser presset på Ruslands olieeksport, og det er formentlig denne udvikling, der forplanter sig til det europæiske marked for naturgas. Ikke kun europæiske købere holder sig fra russisk olie. Det samme gør flere store kinesiske opkøbere, dels på grund af usikkerheden og sanktionerne, dels i forventning om yderligere prisfald på russisk olie.

I den forbindelse har der i EU været talt om at blokere for Ruslands eksport af flydende naturgas til Europa, hvilket allerede har fået laster af flydende naturgas fra Rusland til at ændre kurs mod andre destinationer end Europa.

Hvor udviklingen i oliepriserne prompte slår igennem på forbrugerpriserne, forholder det sig anderledes med naturgas, hvor der er en forsinket effekt af prisudviklingen i gasmarkedet.

Derfor vil dagens naturgaspriser først nå mange europæiske forbrugere til sommer, da forbruget er lavest, fordi mange boliger ikke opvarmes.

Der er dog store variationer afhængigt af, om man som forbruger har et naturgasfyr til både opvarmning af bolig og brugsvand samt til madlavning, eller man rammes indirekte ved at få elektricitet fra naturgasfyrede kraftværker.

»Prisudviklingen i det europæiske gasmarked hviler på erkendelsen af, at der kan komme et pludselig stop for russisk naturgas. De fleste europæiske købere af russisk naturgas udnytter mulighederne i deres langtidskontrakter til at tage al den naturgas, som de har krav på, da det sker til langt lavere priser end dem, vi ser i markedet,« påpeger Mike Fulwood, seniorforsker i The Oxford Institute for Energy Studies, i en ny analyse.

»Forestiller man sig et stop for al import af naturgas fra Rusland, vil Europa kunne klare sig gennem sommeren ved at trække på den gas, der er tilbage i lagrene. Det vil imidlertid efterlade lagrene tomme, når fyringssæsonen 2022-23 begynder i det sene efterår. I værste fald vil Europa mangle 40 pct. af den naturgas, der normalt er til rådighed,« betoner Mike Fulwood, der i en menneskealder har arbejdet i naturgasindustrien, inden han kom til The Oxford Institute for Energy Studies.

»Vi går nu fra, at krigen i Ukraine sandsynligvis permanent vil ændre efterspørgselsmønstrene i Europa og Asien; såvel for olie som naturgas. Udviklingen har resulteret ekstrem volatilitet, hvor vi har set daglige prisbevægelser på op til 50 pct.,« konstaterer Edward S. Morse, direktør for global råvareanalyse i Wells Fargo & Company.

Den amerikanske bank arbejder nu ud fra tre scenarier:

  • Et basisscenarie, hvor Rusland honorerer naturgaskontrakterne med Europa, og hvor laster af flydende naturgas forsøges frigivet til Europa, ved at kraftværker i andre dele af verden i stedet fyres med kul. Dette scenarie forudsætter, at der forholdsvis hurtigt kommer en fredsslutning, og at Ruslands energieksport ikke påvirkes.
  • Et sanktionsscenarie, hvor EU indfører et importforbud mod russisk naturgas. En sådan situation vil skabe en egentlig forsyningskrise, der senere på året vil kunne sende naturgaspriserne op i, hvad der svarer til 350 dollars for en tønde råolie.
  • Et ekstremt scenarie, hvor verden går ind i en ny kold krig med et totalforbud mod al energiimport fra Rusland. Resultatet vil være såvel en energikrise som et energiprischok, der i mange lande vil nødvendiggøre rationering, indtil markederne har genfundet balancen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.