Økonomi

Ferien til USA bliver dyrere: Dollaren rammer den højeste kurs i fem år

Over de seneste uger er dollaren steget til det højeste niveau over for euroen og den danske krone siden 2017.

Artiklens øverste billede
Euroen er blevet svækket over for dollaren, og det gør rejsen til USA dyrere for danskerne. Foto: Reuters/Dado Ruvic

Medmindre man har fyldt hovedpuden op med en stak dollarsedler i løbet af de seneste fem år, bør man regne med at skulle have ekstra penge op af lommen, hvis man skal på ferie i USA inden for den nærmeste fremtid.

På kort tid er den amerikanske valuta strøget til vejrs over for euroen, som den danske krone er fastlåst til. Faktisk er dollaren steget til det højeste niveau over for euroen siden 2017, hvilket blandt andet skyldes den stigende usikkerhed forbundet med krigen i Ukraine og inflationen.

Prisen for én dollar er derfor steget til over 7 danske kroner.

»Årsagen til svagheden er de svage økonomiske udsigter for eurozonen og den enorme forskel på de pengepolitiske reaktioner i USA og eurozonen,« siger Carsten Brzeski, cheføkonom i den hollandske bank ING, til CNBC.

Udviklingen er i dag blevet forstærket af, at Gazprom, der er ejet af den russiske stat, har lukket for gasleverancerne til Polen og Bulgarien, der afviser at ville betale for naturgassen i russiske rubler. Frygten er, at Rusland kunne finde på at lukke for gassen til flere europæiske lande.

»Svagheden er blevet forværret af Ruslands beslutning om at skære ned i gasforsyningerne til Polen og Bulgarien, hvilket betyder, at vi nu er et skridt tættere på, at det samme sker for eurolandene,« fastslår George Buckley, cheføkonom for Storbritannien og euroområdet i Nomura.

Energipriserne tog onsdag et nøk op ovenpå meldingen om, at Rusland lukkede for gassen. Stigende energipriser har allerede spillet en central rolle i, at inflationen i eurozonen strøg op på rekordhøje 7,5 pct. i marts.

Prisstigningerne risikerer dog at få konsekvenser for den europæiske økonomi, da 40 pct. af EU’s import af gas kommer fra Rusland. Hvis Rusland lukker for gashanerne, går det derfor hårdt ud over væksten.

Den Internationale Valutafond (IMF) nedjusterede i midten af april sine forventninger til væksten i eurozonen med 1 procentpoint til 2,8 pct. i år.

Philip Maldia Madsen, der er analytiker i Nordea, skriver i en kommentar, at investorerne søger ly i dollaren som følge af den stigende usikkerhed.

»Den globale risikoaversion samt en markant mere aggressiv amerikansk centralbank har givet dollaren et opadgående rygstød,« fremhæver han.

På det seneste er den amerikanske centralbank (Fed) gået hårdt til værks for at få bugt med inflationen i USA. Centralbanken hævede i marts sin ledende rente med 25 basispoint, og Fed-formand Jerome Powell har bekræftet, at planerne om en forhøjelse på 50 basispoint er på bordet.

På den anden side er den europæiske centralbank (ECB) afholdende med at hæve sin rente, om end markedet forventer tre renteforhøjelser i 2022. Til sammenligning menes Fed at lave dobbelt så mange renteforhøjelser.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.