Økonomi

Inflationen eksploderer: Største stigning i næsten 40 år

Forbrugerpriserne lå i april 6,7 pct. højere end i samme måned i fjor.

Artiklens øverste billede
De danske forbrugere er blevet ramt af de højeste prisstigninger i næsten 40 år. Foto: Mik Eskestad

Prisstigningerne fortsætter i et tempo, der ikke er set lignende i flere årtier. I april tog inflationen nemlig endnu et hop opad, og den årlige prisstigningstakst endte dermed på 6,7 pct. Det er den højeste inflation, der er målt i næsten 40 år.

»Det gør vanvittigt ondt på danskernes pengepung,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Alt efter hvordan man laver beregningerne, svarer den høje inflation til, at en børnefamilie i dag skal have mellem 27.000 og 30.000 kr. mere op af lommerne pr. år for at opretholde det samme forbrug som for et år siden. Det er altså over 2.000 kr. mere om måneden, en gennemsnitlig familie skal bruge for at opretholde det samme forbrug som tidligere.

»Det er et alvorligt stort indhug i en families husholdningsbudget. Inflation er ikke længere noget, der primært tales om, men nu noget danskerne mærker meget mere kontant på indkøbsturen,« skriver Jeppe Juul Borre.

For at finde en højere inflation skal man tilbage til juni 1984, hvor inflationen nåede op på 6,8 pct. Dagens inflationstal står i skærende kontrast til niveau for bare et år siden. Her lå inflationen på 1,5 pct.

»Det er bestemt ikke hverdagskost med en så markant stigning i inflationen på godt ét år. Vi skal helt tilbage til den anden oliekrise omkring 1980 for at finde en lignende acceleration i inflationen på så kort tid,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Prisstigningerne begyndte for alvor at tage fart i efteråret. I september nåede inflationen for første gang siden december 2012 op over 2 pct., og siden har inflationen nærmest kun haft pil opad. I marts nåede den op på 5,4 pct., inden den altså i april landede på 6,7 pct.

I Dansk Industri peger man på, at priserne er steget lige så meget det seneste år som de foregående otte år tilsammen. Blandt økonomerne er der dog nu en forventning om, at vi inflationen formentlig har toppet.

»Det er især energi, der har drevet prisstigningerne i vejret. Priserne på el, gas og olie er kommet lidt ned igen, og det vil være med til at dæmpe inflationen i de kommende måneder. Det fremgår dog endnu ikke af benzinpriserne, som ligger højt her i starten af maj,« skriver Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.