Amerikansk topøkonom: »En recession er ret sandsynlig«
Det er svært at stoppe den nuværende inflation uden en recession, lyder udmeldingen fra amerikansk cheføkonom.
En økonomisk tilbagegang i USA er sandsynlig.
Det siger den amerikanske topøkonom Larry Harris, der er tidligere cheføkonom ved den amerikanske finansmyndighed SEC, til det amerikanske medie CNBC.
»Kommer vi til at få en recession? Det er ret sandsynligt,« siger Larry Harris.
Vurderingen fra Larry Harris følger en lignende udmelding fra Charlie Scharf, der er topchef i den amerikanske storbank Wells Fargo, da han tidligere på måneden deltog i et liveevent afholdt af Wall Street Journal.
Det er svært at stoppe inflationen uden en recession
De dystre forudsigelser kommer på baggrund af gentagende måneder med nye niveauer for inflationen. I april ramte inflationen i USA 8,3 pct. sammenlignet med samme måned sidste år, og selv om det er en lille forbedring fra marts måned, hvor inflationen ramte historiske 8,5 pct., det højeste niveau i 40 år, så er en recession - altså en økonomisk tilbagegang - sandsynlig, mener Larry Harris.
»Det er svært at stoppe inflationen uden en recession.«
I starten af maj hævede USA’s centralbank sin toneangivende rente med 50 basispoint til intervallet 0,75 pct. til 1 pct. i et forsøg på at tøjle den stigende inflation. Det er den største rentestigning i én omgang i over 20 år, men centralbankens direktør, Jerome Powell, annoncerede samtidig at det ikke kan udelukkes, at centralbanken kommer til at hæve renten yderligere i løbet af året.
Det er dog ikke uden risici, når centralbanker hæver renten i et forsøg på at styre inflationen. Når renten hæves er tanken, at forbruget vil falde, fordi det bliver dyrere at låne penge, hvilket vil kunne tøjle de stigende priser. Men det er en delikat balancegang, der kan ende i en recession – altså en økonomisk tilbagegang. Det fortalte chefanalytiker i Danske Bank, Mikael Olai Milhøj i forbindelse med den amerikanske centralbanks rentestigning i starten af maj.
»Inflationen er alt for høj, og det betyder, at den amerikanske centralbank bliver nødt til at træde hårdt på bremsen i form af hurtige og markante renteforhøjelser, så den høje inflation ikke bider sig fast. Det er ikke uden risiko, da det er svært at finjustere økonomien og sikre en blød landing. Vi er bekymret for, at de markante pengepolitiske opstramninger vil forårsage en recession nede ad vejen,« sagde han og fortalte, at en amerikanske recession også vil kunne mærkes i Danmark.
»Baseret på historiske erfaringer er det svært at forestille sig, at Europa og dermed Danmark går fri for en recession, hvis USA ender i en. Det er også derfor, at man siger, at når USA nyser, bliver resten af verden syg.«
Det er ikke kun Larry Harris, der forudser en periode med økonomisk nedgang forude. Den dystre udsigt deles ifølge CNBC af flertallet af amerikanerne. Ifølge en spørgeundersøgelse fra CNBC mener 81 pct. af amerikanerne, at det er sandsynligt, at USA kommer til at opleve en recession i løbet af året.
Mens den amerikanske inflation i april lå over 8 pct. ramte inflationen i Danmark i april 6,7 pct., hvilket er det højeste niveau siden 1984