Økonomi

Dansk økonomi har kurs mod det største reallønsfald siden mindst 1995

Dansk økonomi er ved en skillevej. Historisk reallønsfald kan udløse overophedning eller en afmatning.

Artiklens øverste billede
Lønningerne stiger hurtigt, men priserne stiger hurtigere. Foto: Joachim Ladefoged

Trods et brandvarmt jobmarked og gedigne lønstigninger i årets første kvartal, så har vi stadig kurs mod den hurtigste udhuling af reallønnen siden mindst 1995.

Fortsætter udviklingen, vil det blot forstærke allerede stigende lønkrav eller alternativt udløse markante fald i bl.a. privatforbruget, vurderer økonomer.

»2022 kan blive et ganske særligt år med meget store fald i reallønnen. Det kan ikke undgå at få konsekvenser,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

I alt steg lønomkostningerne med 3,8 pct. i første kvartal i forhold til samme tid sidste år hos de virksomheder, der er under overenskomst hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Det var den højeste stigningstakt i 13 år. Stigningerne varierede fra 4,5 pct. til dem, der arbejder med håndværk, til 2,5 pct. til lederne inklusiv genetillæg.

I samme periode steg forbrugerpriserne dog ifølge Danske Bank med hele 4,8 pct.

På tværs af alle funktioner i DA’s tal gav det en udhuling af reallønnen på 1 pct. Det er det første fald i reallønnen for de privatansatte siden 2012.

Ledernes realløn faldt med hele 2,3 pct., mens ansatte med højt kvalifikationsniveau tabte 2,1 pct. trods lønstigninger, der overgik langt de fleste perioder siden finanskrisen.

Faldet overgås kun af et enkelt kvartal siden slutningen af 1994 – nemlig tredje kvartal i 2012, hvor reallønnen ifølge Dansk Erhverv faldt med 1,3 pct. Dengang var inflationen på 2,5 pct., men gældskrisen i Europa holdt lønkravene nede.

Denne gang er inflationen skudt så hurtigt i vejret, at lønstigningerne ikke kan følge med. Samtidig er ledigheden på kun 2,5 pct. - tæt på bundrekorden lige før finanskrisen.

Billedet kan ifølge Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, derfor godt ændre sig de kommende kvartaler, hvor man må forvente større lønkrav.

»De store prisstigninger rammer folk trods et meget stramt arbejdsmarked, og det giver de ansatte gode muligheder for ganske hurtigt at få indhentet det tabte og mere til,« skriver han i en kommentar.

Selvom der er tegn på stigende lønpres, så er der alligevel langt op til en positiv realløn for mange.

Finansministeriet spår kun om lønstigninger på 3,6 pct. i år i den private sektor.

De nyeste inflationsskøn, der kommer fra Handelsbanken og Jyske Bank, forudser stigninger på henholdsvis 6,2 pct. og 5,7 pct. for 2022 som helhed.

Får de ret, så vil de privatansattes realløn altså falde med mellem 2,6 og 2,1 procentpoint i år. Til sammenligning lød det årlige reallønsfald på kun 0,7 pct. og 0,8 pct. i 2011 og 2012, ifølge Dansk Erhverv.

Skredet i reallønnen har ifølge økonomer allerede været med til at drive forbrugertilliden til den laveste måling i maj, siden Danmarks Statistik sendte sit første spørgeskema ud i 1974.

Værst ser det ud for de omtrent 800.000 ansatte i stat og kommuner, som ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) allerede sidste år oplevede tre kvartaler med reallønsfald.

Får lønmodtagerne ikke snart held til at løfte reallønnen, kan det ifølge økonomer tvinge husholdninger til at skære ned for at få råd til de vigtigste ting.

Man ser ifølge Dansk Erhverv allerede en stigende interesse for bl.a. discountbutikker og tilbudsvarer.

»Glæden over lønfremgangen blegner en smule, når man samtidig kan se, at priserne stiger endnu hurtigere,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.